IoT yani Nesnelerin İnterneti kavramı hakkında genel bilgiler ilettiğimiz yazılarımız olmuştu. Kısaca hatırlayacak olursak günümüzde de etrafımızda görmeye alıştığımız internete bağlanan eşyalarımızın bizim için hayatı kolaylaştırması şeklinde bir tanımlama yapabiliriz.

Örnek olarak bizim için sipariş veren buzdolabı, biz evde değilken evi soğutan klima, aradığımız içeriği bizim için izleme alışkanlığımızın olduğu saatte öneren televizyon Nesnelerin İnterneti kavramına örnek teşkil edebilecek eşyalar olabilir.

Nesnelerin İnternetinin Yarattığı Pazar

Makine öğrenimi ve 5G’nin de hayatımıza girmesiyle ev ve iş hayatımızdaki elektronik cihazlarımıza erişimimiz gün geçtikçe artıyor. İnternete bağlanabilen cihaz sayısının daha da artmasıyla pazar büyüklüğünün 2027 yılına geldiğimizde yıllık hacminin 2.7 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

Business Insider tarafından sektörden 400’ün üzerinde yöneticiyle yapılan görüşmelerden çıkan sonuçlar, Nesnelerin İnterneti’nin önümüzdeki dönemde girişimcilik, kamu ve tüketici nezdindeki geleceğine yönelik öngörülerde bulunuyor.

Öne çıkan noktalar ise şu şekilde:

  • 2019 yılında olan IoT cihazı sayısının 2027’de 41 milyara çıkması bekleniyor.
  • Katılımcıların %39’u 5G teknolojisini destekleyen cihazların 2021 yılından önce piyasaya sürüleceğini söylüyor.
  • Kullanıcılardan toplanan very yığınlarının anlamlandırılabilmesi için yapay zekâ ve makine öğrenimi teknolojisine her geçen gün daha çok ihtiyaç duyulduğu ve internete bağlı cihazların artmasıyla şirketlerin veri aktarım maliyetlerini düşürmenin yollarının arandığı söyleniyor.

Sağlık Sektöründe Nesnelerin İnterneti

Giyilebilir teknolojik cihazların artmasıyla insanların fiziksel aktiviteleri ve bu aktiviteler sırasındaki vücut verileri çok daha kolay elde edilebilir veriler haline dönüşüyor. Cihazlar sizden topladıkları verileri doktoronuza aktararak olası bir sağlık sorununuzu önceden öngörebilecek.

Özellikle özel hastaneler IoT entegrasyonu konusunda önemli fırsatlar barındırıyor. Doktorunuzdan sizin için randevu alınmasını sağlayan uygulamalar IoT teknolojisinin sağlayacağı faydalardan biri.

Akıllı Şehirler

Güneş enerjisinden faydalanan yollarda sürücüler ışıklandırma sistemleriyle yol durumu hakkında uyarılarak olası kazaların önüne geçilebilir. Ayrıca sensörler yardımıyla ilgili güzergahta bulunması gereken araç sayısı da yönetilebilir.

Akıllı otobüs duraklarında trafik koşulları hakkında bilgi verebilir ayrıca hava sıcaklığına göre durakta bulunan yolcuların konforu için ısıtma sistemi çalıştırılabilir.

Tüketici Elektroniği

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi akıllı evler ve ofisler kullanıcılarının hayatlarını kolaylaştırmaya devam edecek. Kaybettiğiniz telefonunuzu veya anahtarlarınızı bulmanıza yarayan Bluetooth destekli cihazları bugün de bulabilirsiniz.

Yararlanılan Kaynaklar:
https://irishtechnews.ie/internet-of-things-trends-business-ideas-2020/ https://www.businessinsider.com/internet-of-things-report

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close