Amazon, Alibaba, JD, Walmart ve ülkemizde Rofoods gibi şirketlerden sonra Lenovo da kasiyersiz market kervanına katıldı. Çinli şirketin nihai hedefi kullanıcıların farklı alanlardaki ihtiyaçlarına yönelik yeni teknolojiler geliştirmek ve geliştirdiği teknolojileri günlük hayata uyarlamak..

Şirketin Pekin’deki kampüsünde açılan insansız markette meyve suyu, bisküvi, hazır noodle, cips gibi atıştırmalıklar satılıyor. Peki tek bir teknolojik ürün bile satılmayan marketin Lenovo’ya faydası ne? Mobil ödeme, yüz tanıma, IoT gibi teknolojileri araştırmak, uygulamak ve kullanıcı davranışlarına göre şekillendirmek.

Zira Lenovo’nun kasiyersiz marketinde saydığımız teknolojilerin hepsi mevcut. Marketin kapısına geldiğinizde yüz tanıma teknolojisine sahip tablete yüzünüzü okutarak kimliğinizi doğrulatıyorsunuz. İçeri girdikten sonra istediğiniz ürünü alıp ne kasa ne de kasiyerle muhatap oluyorsunuz. Ürünü alıp serbestçe dışarı çıktıktan sonra ücret mobil hesabınızdan otomatik olarak kesiliyor.

Yukarıda belirttiğimiz gibi Lenovo bu alana giren ilk firma değil. Hatta kasasız ve kasiyersiz marketler özellikle Çin’de son derece geçerli uygulamalar. Müşteriler bu marketlerde WeChat ve Alipay gibi mobil uygulamalarla alışveriş yapmaya alışkınlar.

Lenovo ise bu alanı yeni bir para kaynağından ziyade bir test ortamı olarak değerlendiriyor. Şirketin amacı kullanıcıların farklı ihtiyaçlarına yönelik yeni teknolojiler geliştirmek ve teknolojiyi günlük hayata uygulamak. Bunların başında ise yüz tanıma teknolojisi geliyor. Lenovo bu alandaki kas gücünü geliştirerek gelecekte çıkaracağı tablet ve telefonlara uygulamayı hedefliyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close