Çin, geçtiğimiz hafta başında ilk “özel” uzay roketini fırlatarak uzay yarışındaki yerini aldı. Çinli özel şirket OneSpace Teknoloji tarafından geliştirilen “Chongqing Liangjiang Star” roketi devlet desteği olmadan uzaya fırlatılan ilk roket olma özelliğini taşıyor.

Şimdiye kadar Çin’in uzay araştırmaları ülkenin uzay ajansı Çin Ulusal Uzay Dairesi (CNSA) tarafından yönetiliyordu. Oldukça başarılı olan bu ajans uzaya bilim insanları gönderdi, Ay’a robotlar yolladı ve yörüngeye iki adet uzay istasyonu yerleştirdi.  Ajansın önümüzdeki on yıl içinde ise başka büyük planları bulunuyor.

Yaklaşık yarım asırdır ülkenin tüm uzay araştırmalarını yöneten CNSA, uzay programlarını özel şirketlere de açmak istiyor. Başkan Xi Jinping, 2012 yılında çıkardığı bir yasa ile bu isteğini gerçekleştirdi ve ulusal uzay programını özel şirketlere açık hale getirdi. 2014 yılından itibaren özel şirketler yoğun bir çalışma programına girdi. Geçtiğimiz hafta ilk meyvesini veren bu çalışmalar sonunda özel bir şirket olan OneSpace Teknoloji, ilk roketi OS-XO’yu uzaya fırlattı.

Şirketin CEO’su Shu Chang, China Daily gazetesine verdiği demeçte, OneSpace’in “dünyanın en büyük küçük uydu fırlatıcılarından biri” olmasını umduğunu ve 2019’da 10 lansman yapmayı planladığını söyledi.

Shu ayrıca CNN Money ile röportajda SpaceX’e benzedikleri üzerinde durdu. Ancak bu karşılaştırma tam olarak gerçeği yansıtmıyor.  Shu, şirketin daha sonra büyük uyduları (ve potansiyel olarak insanları) uzaya taşıyabilecek roketler inşa etmeyi planladıklarını söylese de, mevcut roket sadece 9 metre uzunluğunda ve yaklaşık 90 kg’ı yörüngeye taşıyabiliyor.

Bu değerler, SpaceX’in ilk roketi olan Falcon 1’in 21 metre olan yüksekliğinden daha az. Şu anki roketi Falcon 9’un yüksekliğinin (70 metre) ve kaldırma kapasitesinin (22.6 kg) çok altında. SpaceX gibi sıvı yakıt kullanman ve katı yakıt tercih eden şirket bu nedenle roket güçlendiricilerini tekrar kullanamıyor. SpaceX ise roketleri fırlattıktan sonra yeniden kullanabiliyor.

OneSpace’in küçük uydu pazarını sarsıp sarsmayacağı henüz belli değil. Fakat pazarda küçük uydulara yönelik bir yarış olduğu da yadsınmaz bir gerçek.

OneSpace Teknoloji’nin geliştirdiği “Chongqing Liangjiang Star” roketinin fırlatılma anını aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close