Kullanıcıları arasındaki ayrımı ortadan kaldırmak isteyen ve eğlenceye engel koymak istemeyen Microsoft engelli kişiler için tasarlanmış bir Xbox kontrol cihazı geliştirdiğini duyurdu. Xbox Adaptive Controller olarak adlandırılan bu cihaz geçen hafta başında basına sızdırıldı.

Oyun oynamak her yaştan insanın eğlenceli vakit geçirmek için sıklıkla tercih ettiği bir etkinlik. Ancak yine de oyun konsolları genelde hiçbir fiziksel ve zihinsel engeli bulunmayan kişilere göre üretiliyor. Fiziksel bir engeli bulunan kişiler bu nedenle de tek tip üretilen bu konsollarla oyun oynayamıyor.

Dünyanın yazılım ve teknoloji devlerinden biri olan Microsoft ise bu durumu tersine çevirmeye karar verdi ve engeli bulunan kişilerin de sorunsuzca oyun oynayabilmeleri için Xbox Adaptive Controller’ı tasarladı. Adaptive Controller, Xbox Controller’ın  yeniden tasarlanmış ve özelleştirilmiş bir versiyonu.

Üzerinde herhangi şekilde programlanabilecek iki büyük buton bulunan cihazın arka kısmında farklı işlemler için kullanılabilecek bir dizi joystick ve farklı kontrolcülerin de bağlanabileceği 19 ayrı giriş bulunuyor. Cihaz bu özellikleri sayesinde engelli kişilerin hem Xbox One hem de ve Windows 10 bilgisayarlarda oyun oynamasını kolaylaştırıyor.

Sol elinde bir engel bulunan Microsoft Store’da öğrenme uzmanı olan Solomon Romney, Xbox Adaptive Controller ile bir bilgisayar veya Xbox’a istediği şekilde bağlanabileceğini söylüyor.

Eğer bir oyunu tamamen ayaklarımla oynamak istersem, yapabilirim. Kontrolleri bedenime, isteklerime uygun hale getirebilirim ve istediğim zaman onları değiştirebilirim. İstediğin şeyi tak ve git. Bunu kurmak ve kullanmak neredeyse hiç zaman almaz. Daha basit olamazdı.

Elbette Xbox Adaptive Controller tüm oyunların oynanabilmesi için bir çözüm sunmuyor. Ancak cihazda çok fazla kontrolcü girişinin bulunması engelli kişileri için geliştirilecek yeni kontrolcülerin sınırlarını ortadan kaldırıyor.

Bu yıl satışa çıkması beklenen cihazın satış fiyatı 99 dolar yani yaklaşık 430 TL civarında olacak.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close