Apple CEO’su Tim Cook’un yatırımcılara hitaben yazdığı mektuba göre Cupertinolu şirket, iPhone pil değişim kampanyasından dolayı 9 milyar dolarlık gelir kaybı beklediğini açıkladı.

Apple geçtiğimiz yıl, bazen telefonların kapanmasına neden olan batarya problemini telafi etmek için eski iPhone modellerini bilerek yavaşlattığını, yani bilinçli eskitme yaptığını itiraf etti. Şirket özür mahiyetinde 79 dolar olan pil değiştirme ücretini 29 dolara düşürdü.

Türkiye’de de uygulanan batarya değişim kampanyası 31 Aralık 2018 tarihinde sona erdi. Kampanya kapsamında 2018 boyunca iPhone SE, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone X için 199 TL olan pil değişim ücreti 2019’da 319 TL’ye yükseltildi.

Gelen bilgilere göre 2018 boyunca birçok kullanıcı son model iPhone almak yerine mevcut iPhone’larını kullanmaya devam etti. Şirketin 31 Aralık 2018’de sona eren 29 dolar karşılığındaki iPhone pil değişimi programından yararlanan kullanıcı sayısının 11 milyon olduğu belirtildi. Normalde yılda ortalama 1-2 milyon adet pil değişimi yapan Apple, fiyat indirimi dolayısıyla yeni iPhone’lar için 1.449 dolar ödemeye çok fazla kimseyi ikna edemedi.

Apple satış rakamlarını açıklamadı ancak gidişattan memnun olmadığını da gizlemedi. Şirket ayrıca geçtiğimiz yılın 1 Kasım’ından itibaren, çeyrek raporlarında arık kaç adet iPhone, iPad ve Mac satışı gerçekleştirdiğini açıklamayacağını duyurdu. Dolayısıyla bu Apple’ın paylaştığı son rakamlar olabilir.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close