Giyilebilir teknolojiler adından da anlaşılacağı gibi üzerimize giydiğimiz teknolojik aletlerin genel adı. Akıllı telefonlardan sonraki en büyük teknolojik gelişim olarak kabul edilen giyilebilir teknolojiler için mobil cihazlar familyasının bir türü diyebiliriz. Ancak kulaklıklardan farklı olarak bir ürüne “giyilebilir teknoloji”  dememiz için, ürünün akıllı sensörlerden gelen bilgileri akıllı telefonlarımıza kablosuz veya bluetooth ile bağlanarak aktarması gereklidir. Giyilebilir teknolojiler, artık değişik algılarla, sensörlerle beraber vücudumuza girebilecek hale geldiler.

Intel Ar-Ge direktörü Aslı Arslan Eşme firma olarak bu teknolojiler ile çok yakın temas halinde olduklarından bahsediyor. Bu teknolojiler ile daha önce deneyimleyemediğimiz şeyleri deneyimleyebiliyoruz, örneğin kaç adım attığımızı, spor aktivitesinden sonra ritmimizin ne olduğunu akıllı saatlerle öğrenebiliyoruz. Şu an gözlük ve saat en çok konuşulan ürünler arasında yer alıyor fakat İlerde özellikle modayla bütünleşip tekstil sektörüyle uyumlu hale geleceği düşünülüyor. Intel, 3 boyutlu baskı sistemiyle üretilen bir alçı sistemini de desteklemenin yanında duygu durumumuzu ifade etmemizi sağlayan bir “Kelebek Elbise”de tasarladı. Bu elbise kalp ritmimizi ölçüyor ve kalp atışlarımız hızlandığında elbise üzerindeki kelebekler kanatlanmaya başlıyor.

Giyilebilir teknolojilerin sağlık sektöründe de önemli bir etkisi var. Buna örnek teşkil edebilecek giyilebilir bir teknoloji olan İTÜ Çekirdek girişimi paó, giydiğimiz kıyafetin üzerine göğüs kısmımıza mıknatısla broş şeklinde takılabilen bir mini cihaz. Duruş bozukluğunu düzelten bir cihaz olduğu için göğüs kısmına yakın takılması önemli. Cihaz, takan kişinin öncelikle ne kadar dik durduğunu tespit ediyor. Günlük hayat içinde sürekli duruş bozukluğu içindeyiz.  paó duruş bozukluğu ile ilgili bize uyarı yapan bir cihaz. Bunun da ötesinde doğru duruş sergilediğimiz zaman, yapılan çalışmalara göre daha sağlıklı ve pozitif bir insan olarak hayatımıza devam ediyoruz.

Telefonla uyumlu uygulaması sayesinde hangi saatlerde ve nerede duruş bozukluğu sergilediğimizi tespit ediyor. Örneğin daha çok akşam saatlerinde evde mi yoksa gündüz saatlerinde ofiste ya da bir kafede mi duruş bozukluğu sergiliyoruz bunu ölçebiliyor. Aynı zamanda deneysel olarak kullanıcılarının şarjını ölçen bir özelliğe de sahip olan paó, kişilere şarjın bugün çok az yani akşam geç saatlere kadar çalışmamalısın uyarısı da yapabiliyor. Birçok spor aktivitesinde de nasıl bir duruşa sahip olmamız gerektiğinin uyarısını verebilen paó, özellikle plates ve yogada kullanıcılar üzerinde çok etkili.

Gelişen teknoloji ile veri paylaşımı, veriye ulaşım daha kolay bir hale gelebiliyor. Paó içinde şu anda 9 aks üzerinden veri çekebilen 3 adet sensör bulunuyor. Dolayısıyla 4.5 G gibi gelişen teknolojiler ile birlikte daha kolay veri ulaşımı sağlanabilecek. Gelecek 5 yılda büyük ilerleme kaydedecek nesnelerin internetiyle birlikte giyilebilir teknolojilerin de ilerleyeceği öngörülmektedir. Teknoloji ve insan etkileşimi daha az zahmetli hale gelebilecek ve insan duygularını anlayabilecek konuma gelecektir. Giyilebilir teknolojiler ile ilgili daha geniş bilgiye İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye radyo kaydımızdan ulaşabilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close