100 yıl ayakta kalacak bir şirket inşa etmek
Girişimcilikte asıl olanın ürün fikrinden ziyade iş modelinin ve onun uygulanmasının olduğunu daha önce duymuşsunuzdur. Çünkü ihtiyaçlar zamanla değişir, buna paralel olarak pazarlar dönüşür ve ayakta kalmak için girişmek zorunda kalacağınız adaptasyon sürecinde fikirlerden ve ürünlerden vazgeçmek zorunda kalırsınız.
Bir dönem 5 MB depolama kapasitesine sahip buzdolabı ebatlarındaki sabit diski özel uçakla bir yerden bir diğerine taşıyan IBM’den bu konuda bir şeyler öğrenebilirsiniz. Kurulduğu günden bu yana prensipte aynı ana fikrin peşinden giden IBM, işin daha iyi yapılması için teknolojiler geliştiriyor. Bunu 100 yılı aşkın süredir yapabilmesinin ardında ise irili ufaklı dönüşümleri kendi amaçlarıyla yoğurabilmesi; bir diğer deyişle sağlam bir bağışıklık sistemine sahip olması.
Eminiz, Ford 1903 yılında kurulduğunda, bir gün girişimlerle el ele verip otonom araç teknolojileri geliştireceğinden habersizdi. Kökleri 1870 yılına dayanan ve II. Dünya Savaşı’nda kapatıldıktan sonra küllerinden doğan Mitsubishi Üçlüsü için de aynı durum geçerli. Gördüğünüz gibi, iş yüz yıl sonrasını öngörmekte değil; o geleceği görecek kadar yaşayabilmekte.
Kurumsal ölümsüzlüğün sırrının peşinden gitmek için daha iyi bir zaman olamazdı; özellikle de şirketlerin ve özellikle girişimlerin ömürleri bu denli kısalmışken. Peki bir şirketi ölümsüz kılan ya da en azından 100 yılı aşkın hayatta kalabilir kılan özel sos nedir? Stratejist Martin Reeves’e göre cevabın uzakta aranması yersiz; aradığımız sır bağışıklık sistemimizde ve yaşayan organizmaların altı prensibinde yatıyor…
Bayram Şekeri
Girişimcilik bir maratondur ve uzun mesafeyi koşabilmek için sağlıklı ve motive kalmanız gerekir. Bu bayramda sevdiklerinizle birlikte olun ve iyi vakit geçirin. Eğer boş zamanınız kalırsa, Apple ve Microsoft’un kuruluş ve yükseliş dönemlerini eş zamanlı anlatan ’99 yapımı Pirates of the Silicon Valley filmi ile bayram sonrası girişeceğiniz yoğunluk için ihtiyaç duyacağınız motivasyon takviyesini edinebilirsiniz.
İTÜ Çekirdek Blog ekibi mutlu bayramlar ve başarılar diler.