Fikirlerinin çalınması korkusu girişimcilerin en büyük kabusu olmuş durumda. Bu durum bazen öyle bir hal alıyor ki, fikirler gerçek hayata geçemeden düşünce balonu halinde zihinlerde çürümeye mahkum ediliyor.

Oysa İTÜ Çekirdek mentoru Doç. Dr. Selcen Öztürkcan’a göre girişimciler fikirlerinin çalınmasından korkmamalı. Çünkü bu durum girişimcilerin önüne gereksiz bariyerler koyuyor. Girişim fikirlerinizi paylaşarak onu nasıl yapabileceğinize dair daha iyi bir iş planı geliştirebilirsiniz. Ancak fikrinizi hiç ortaya koymazsanız çalınmasına gerek kalmadan hayata geçirememe riskiyle karşılaşabilirsiniz.

İTÜ Çekirdek girişimcisi ve Anlatsın.com kurucusu Sargın Erdoğan da, girişimcilere fikirlerini olabildiğince çok kişiyle paylaşarak ve onlardan geri dönüş almaya çalışarak geliştirmelerini tavsiye ediyor. Sektör çalışanlarından, hedef kitleniz olanlardan veya olmayanlardan ve hatta arkadaşlarınızdan alacağınız geri bildirimlerle başarıya ulaşmak sizin için daha kolay olacaktır. Çünkü girişimcilik, sürekli öğrenme ile gelişim ve değişim sürecidir. Aldığınız geri bildirimlerle evirilen girişim fikirleriniz başarıya bir adım daha yakın olacaktır.

Doç. Dr. Deniz Tunçalp ise şöyle açıklıyor: “Fikrinizi anlatmak ile fikrinizi nasıl yapacağınızı anlatmanız arasında ciddi bir fark var. Eğer fikrinizi nasıl yapacağınızı söylemezseniz işiniz çalınmaz. Mühim olan, ticari sır tarafı olan, neyi nasıl yapacağınızı paylaşmamaktır.”

Girişimleriniz için pazarlama önerileri, fikri mülkiyet hakları ve sizi başarıya taşıyabilecek diğer konular hakkında derinlemesine bilgiler, TRT Radyo 1’de yayınlanan “İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye” radyo programının 28 Ocak yayınındaydı:

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close