Pandemi süreci, sürdürülebilirlik kavramının hem iş hayatı hem de sosyal hayatta önemini iyice artırdı. Bilinçli tüketiciler artık; işletmelerin, kurum ve kuruluşların sürdürülebilirlik çalışmalarına ve kendi işlerinin sürdürülebilir bir yapıda olup olmadığına önem gösteriyor. Bununla birlikte işletme sahipleri ve marka temsilcileri de daha sürdürülebilir bir iş modeline sahip olmak için hızlı aksiyonlar alıyor.

Peki startup’lar için sürdürülebilirlik ne anlama geliyor? Sürdürülebilir olmak ve sürdürülebilir bir iş yapısı kurmanın, startup’ların başarıya ulaşmasındaki etkisi ne kadar?

Girişimler, daha sürdürülebilir dünya için çalışmalarını sürdürürken, kendi işlerinin de daha iyi bir sisteme ve başarıya sahip olması için stratejiler belirlemek ve bir yol haritasına sahip olmak zorunda. Peki, bunu nasıl başarabilirler?

  1. Amacınızı net şekilde belirleyin

İsterseniz güçlü bir pazara yeni bir ürün sokun, isterseniz niş bir pazara yeni bir hizmet sunun; sürdürülebilir bir iş modeli için atılacak ilk adımlardan birisi girişiminizin amacını belirlemek. Başarmak istediğiniz hedef ya da çözmek istediğiniz problem, üzerinde çalıştığınız işin merkezinde yer almalıdır ve amacınıza uygun olmalıdır.

  1. Bilim insanlarından ilham alın

Bilim, dünyanın en dinamik kavramlarında birisi ve sürekli değişiyor, dönüşüyor ve yeni şeyleri hayatımıza sokuyor. Sürdürülebilir bir iş modeli kurmak için alanınız ne olursa olsun, bilim ekosistemini takip etmeli ve bilim insanlarını dinlemelisiniz. Bir adım, girişiminiz için bir önceki sene uygun olabilir ama bu sene sizi felakete götürebilir. Bilim ekosisteminde her zaman yeni bilgiler üretiliyor ve uygulamalar geliştiriliyor. Bu nedenle, uzun vadeli sürdürülebilirlik sağlamak için bilimi dinlemeniz, bilimden öğrenmeniz ve yenilikleri iş yapış şeklinize entegre etmeniz gerekiyor.

  1. “Büyük şirket” algısında hareket edin

Girişimciler, ilk dönemlerinde genellikle %100 büyüme stratejisine odaklanmak ve işlerini olabildiğince hızlı büyütmek ve geliştirmek isterler. Bu durum ise başlangıçta birçok hataya ve sonrasında doğacak problemlere neden olur. Bu nedenle, sürdürülebilir bir iş modeli için daha uzun vadeli stratejiler geliştirmek ve tıpkı büyük şirketler gibi geleceği düşünerek hareket etmelisiniz. Büyük markalar; araştırmaya, aksiyonlarını planlamaya ve eylemlerinin etkisini ölçmeye çok fazla zaman ayırırlar. Bu da uzun vadede daima istenen sonuçlara ulaşılmasını sağlar. Girişimlerin de hızlı davranmak yerine büyük şirket mindset’ine sahip olup her adımlarını planlaması gerekir.

  1. Müşterilerinizle sağlam bir ilişki kurun

İş-müşteri ilişkisi hiçbir zaman sona ermez. Müşterinin ürününüzü ya da hizmetini satın almayı düşündüğü ilk andan satın aldıktan sonraki kullanım deneyimine kadar uzun bir yolculuk oluşur. Sürdürülebilir bir girişim olmak için müşterilerinizle daima iletişimde olmak ve onların feedback’lerini dinleyip, analiz edip, buna uygun şekilde aksiyon almak zorundasınız. Bunlar, işinizin eksikliklerini giderek daha iyi hale getirmek için rehber niteliği taşır.

  1. Sürdürülebilirlik için fedakârlık yapın

Sunduğunuz ürün ya da hizmet her ne olursa olsun, sürdürülebilir bir dünya için çalışın ve bu prensibi, tüm iş süreçlerinize yansıtın. Ürün ya da hizmetinizin, doğa ve çevre üzerinde etkisini analiz edin hangi noktalarda fedakârlık yapabileceğinizi belirleyin. Sürdürülebilir bir ürün, daima müşteri ve kullanıcıların gözünde daha iyi görünecektir ve markanızın algısını güçlendirecektir.

Kaynak:

https://startupsmagazine.co.uk/article-five-steps-building-sustainable-startup

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close