NASA, Mars’ta İlk Kez Bir Drone Uçurmayı Başardı

Amerikan Uzay Ajansı, Mars üzerinde bir drone uçurmayı başardı. Ingenuty adlı drone, Mars üzerinde 1 dakikadan kısa süre uçmuş olsa da bu, NASA için önemli bir başarı anlamına geliyor.

Böylece, Dünya dışındaki bir alanda yer alan bir araç üzerinde, ilk kez olarak güçlü bir kontrol sağlanmış oldu. Drone’un elde ettiği verileri Dünya’ya göndermesiyle görevin tamamlandığı da onaylanmış oldu.

Uzay ajansı, ilerleyen günlerde daha maceralı uçuşlar yaşanacağını ve mühendislerin teknoloji sınırlarını test etmeye devam ettiklerini de bilgiler arasına ekledi.

MIT Araştırmacıları, Dakikalar İçinde Sıvı Metal Üretecek Bir Teknoloji Geliştirdi

MIT (Massachusetts Institute of Technology) araştırmacıları, dakikalar içinde sıvı metal üretimine olanak tanıyan bir teknolojinin geliştirildiğini duyurdu.

Sıvı metal üretim işlemleri, genellikle çok yavaş, pahalı ve sadece küçük boyutlu objelerin üretiminde kullanılabilirken bu yeni teknoloji sayesinde, birkaç dakika hatta saniye içinde sıvı metal üretilebilecek. Ayrıca, tamamen geri dönüştürülebilir ve büyük boyutlu objelerin üretimi de yapılabilecek.

Ekip, bu çalışmanın metal tasarım ve üretim süreçleri üzerinde etkili olmasını ve mimari ya da ürün tasarımlarında da kullanılmasını umuyor.

Afrika’da Drone ile COVID-19 Aşısı Dağıtımına Başlandı

Bir tıbbi teslimat drone sistemi olan Zipline, Afrika’da drone ile COVID-19 aşısı teslimatlarına başladı. Bölgede halkının tıbbi malzemelere kolay ve adil şekilde erişebilmesi amacıyla çalışan Zipline, “gökyüzü otoyolları” ismini verdiği sistem aracılığıyla Afrika halkını bu kez COVID-19 aşısı ile buluşturuyor.

Ghana, Afraim Plains İlçe Sağlık Müdürü Richerd Essien, halkın pek çoğunun adalarda ya da şehir merkezine 80 kilometre uzaklıktaki ve yolu olmayan yerleşim yerlerinde yaşadığını ve bu bölgelere ulaşmanın hayli zor olduğunu söylüyor. PCR testi için alınan numunelerin bile neredeyse günler sonra bir sağlık merkezine ulaşabildiğinin altını çizen Essien, drone ile aşı dağıtım sisteminin hem hızlı hem de etkili bir yöntem olduğunu belirtiyor.

Kaynaklar:

https://www.bbc.com/news/science-environment-56799755

https://mashable.com/video/zipline-covid-19-vaccines-africa/

https://mashable.com/video/mit-liquid-metal/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close