Kazancını daha kısa vadeli satışlarla sağlayan sektörlerin başında gıda geliyor. Sektörün üretim sürecinin az dayanıklı bir ham maddeye yani yiyeceğe dayanması ve tedarik zincirinin sürekliliği için iş modelinin temelini oluşturmasıyla üretici ve satıcıların ciddi anlamda zorlandığı bir süreçten geçiyoruz.

Evde geçirilen zamanın artmasıyla tüketimin de arttığını düşünebilirsiniz, ancak sektörleri ayakta tutan esas aktörlerin çoğu zaman endüstriyel talep olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Dünya çapında kahve zincirlerinin mağazalarını kapatmasının da etkisiyle Amerika Birleşik Devletleri’ndeki sadece bir kooperatif bir günde ürettiği sütün 14 milyon litresini çöpe dökmek zorunda kalıyor.

Almanya’da sosyal izolasyon ve seyahat kısıtlamaları nedeniyle tarla hasadında çalışacak işçi bulunamazken, bahar aylarında hasadı yapılması gereken kuşkonmaz ve çilekler için Polonya ve Romanya’dan işçi desteği alındı.

Tüketim Alışkanlıklarımız Değişiyor

İngiltere’de son dönemde tüketicilerin una gösterdikleri talep ciddi oranda arttı. Bunun sebebinin ekmek ve benzeri ürünlerin evde yapılmak istenmesi olarak görülüyor. Fransa’da ise tüketicilerin organik gıda talebi koronavirüs salgını öncesine göre artış gösterdi.

Uzmanlar tüketimdeki değişikliklerin sebeplerinin tüketicilerin ürünlerini yerel tedarikçilerden sağlamalarına ve daha sağlıklı beslenmek istemelerine bağlıyor.

Gıda Teknolojileri Girişimcilerinin Salgın Karşısındaki Tutumu

Almanya’dakine benzer şekilde Amerika Birleşik Devletleri’nde de sezonluk işçi ihtiyacı seyahat sınırlamalarından ötürü yasaklanıyor. Bu durum endüstriyi robotik ve otomasyon içeren çözümlere yönlendiriyor.

Bir başka örnekte ise fabrika ve üreticilerden aldığı talep fazlası ürünleri; restoran, kurum yemekhaneleri gibi endüstriyel odaklı yapılara uygun fiyatlarla tedarik eden bir girişim olan Food Maven bu alanlarda taleplerin salgın dolayısıyla büyük düşüş göstermesi üzerine rotasını son tüketiciye çevirmeye karar vererek bir strateji değişikliğine gitmiş.

2000 ürünlük bir ürün gamını çevrim içi mağazasında son tüketicinin talebine açan Food Maven’ın sitesine üç gün gibi kısa bir sürede 500’ün üzerinde kullanıcı üye olarak talepte bulunmuş.

Bir başka food tech girişimi Open Table, normalde restoranlar için verdiği çevrim içi rezervasyon hizmetini marketlerdeki insan kalabalığının önüne geçmek amacıyla alışveriş yapılacak saatler için rezervasyona çevirmiş.

Tüm dünyayı etkileyen böylesi bir salgın felaketini insanların yararı doğrultusunda farklı bakış açıları geliştirilerek yaklaşımlarda bulunulması felaketlere dahi çözümler üretilebileceğini gösteriyor. Geleceğe ilham olacak girişimcilerinde önünü açıyor.

Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.bbc.com/news/world-52267943
https://agfundernews.com/how-are-agrifood-tech-startups-responding-to-covid-19.html

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close