Sosyal birer varlık olduğu ve mutlu bir yaşam sürdürmesinin kurduğu ilişkilerle bağlantılı olduğu sıkça dile getirilen insanoğlunun koronavirüs salgını dolayısıyla yaşamaya devam ettiğimiz bu tecrit günlerinde uymak durumunda kaldığı yeni yaşam tarzının sürdürülebilirliği ile ilgili tartışmalar devam ederken, seyahat kısıtlama kararları sonrası şüphesiz ki salgından en çok etkilenen sektörlerden biri olan hava taşımacılığının da gündem maddesi güvenlik.

Dünyanın en büyük birkaç uçak üreticisinden biri olan Airbus, Koniku firması ile uçaklarda meydana gelebilecek biyolojik tehlikeler ile kimyasal ve patlayıcı maddelerin tespiti konularını kapsayan araştırmalar yapıyor.

Çığır açacak bir biyoteknolojik yöntem olarak tanımlanabilecek bu çözüm, uçaklar ve havaalanlarındaki kimyasallar ve patlayıcıların temassız otomatik detektörlerle izlenmesi ve tespitini amaçlıyor.

Koku hassasiyeti bulunan sensörler vasıtasıyla tespit yapılan bu yöntemde, sensörler havada sisteme tanımlanan değerlerin üzerinde tehlikeli madde moleküyle karşılaştığı takdirde alarm veriyor.

Airbus şirketinin Koniku firmasıyla 2017 yılında başlayan iş ortaklığında çok sıkı güvenlik yönetmelik ve uygulamaların bulunduğu havacılık sektöründe yerde ve havada meydana gelebilecek olası güvenlik tehditlerinin ve risklerinin tespit edilmesi amaçlanıyor. Koniku firması biyoteknoloji ve uçucu organik birleşiklerin tespiti konusundaki uzmanlığıyla tanınıyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close