Akıllı şehirler, geçmiş dönemlerde geleceğe dair bir hayalken bugün içinde bulunduğumuz zamanın gerçeği haline geldi. IoT, yapay zekâ ve diğer teknolojiler, yaşam standartlarımızı gün geçtikçe daha da iyileştirmemize katkıda bulunuyor. Güç dağıtımından ulaşım sistemlerine, sokak ışıklarından trafikteki çöpleri toplamaya kadar, teknolojinin etkilerinin her alanda hissedildiği akıllı şehirlerin sayısının gün geçtikçe artması bekleniyor.

Peki, bu alanda önemli çalışmalar yapan akıllı şehirlerde hangi teknolojiler kullanılıyor?

Bilgi ve İletişim Teknolojisi (ICT)

 Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Bilgi Teknolojisi’nin genişletilmiş bir terimi olarak karşımıza çıkıyor. Birleşik iletişimin rolünü ve kullanıcıların bilgiye erişmesini, bilgiyi iletmesini ve bilgiden yararlanmasını sağlayacak telekomünikasyon ve bilgisayarların entegrasyonunu içeriyor.

Nesnelerin İnterneti (IoT)

 Çoklu teknolojilerin, gerçek zamanlı analitiklerin, makine öğreniminin ve gömülü sistemlerin ortaya çıkmasıyla gelişen Nesnelerin İnterneti; tüketici pazarında daha çok, bir veya daha fazla ekosistemi destekleyen cihazlar ve gereçler de dahil olmak üzere en çok “akıllı ev” terimiyle eşleştiriliyor. Ancak Nesnelerin İnterneti, sağlık sisteminde de kullanılabiliyor.

Jeo-uzamsal Teknoloji

 Akıllı şehirler, kentsel ortamları daha erişilebilir ve sürdürülebilir kılmak ve ekosistemi etkileyen afetleri tespit etmek için Jeo-uzamsal teknolojilere başvuruyor. Vatandaşların ihtiyaçlarına bağlı olarak bu teknoloji; su, ulaşım, enerji santralleri, şebeke kaynakları ve kamu hizmetleri gibi alanlarda da çözüm üretmek amacıyla kullanılabiliyor.

Yapay Zekâ

 Yapay zekâ ve IoT, akıllı trafik çözümleri için genellikle birlikte tercih ediliyor. Bu alanda kullanılan yol sensörleri, kapalı devre kamera gibi teknolojiler, şehir sakinlerinin bir hedeften diğerine en verimli şekilde ulaşabilmelerine olanak sunuyor.

Blockchain

 Kentleşmenin hızla büyümesi ve artan nüfusla birlikte şehirlerin ulaşım, çevre, güvenlik gibi konularda sürdürülebilir çözümlere olan ihtiyacı da sürekli olarak artıyor. Blockchain’in kapsamlı depolama ve dağıtım özellikleri; veri merkezinin yüksek işletme maliyeti, zayıf kurtarma yeteneği ve IoT desteğinin bakımı nedeniyle oluşan çeşitli dezavantajları telafi ediyor.

5G

5G; yüksek hızlı bağlantılarla birleştirilmiş milyonlarca cihazın bağlanmasına izin verebilecek olması, akıllı şehirleri sürücüsüz arabaların kullanılması, toplu taşıma sistemlerinin optimize edilmesi, AR ve VR teknolojiler sayesinde kullanıcıların müzeleri ve şehrin diğer noktalarını kolayca gezebilecek olması gibi pek çok alanda etki edecek olması nedeniyle akıllı şehirleri geleceğe taşıyacak en önemli ve büyük teknolojilerden biri olarak görülüyor.

LPWAN

 LPWAN ve 5G gibi büyük ölçekli kablosuz ağların gelecekte akıllı şehirlerin devasa veri iletişiminin anahtarı olacağı tahmin ediliyor. Karmaşık iletişim ağları ve altyapısı aracılığıyla milyonlarca şehir sakinine hizmet vermek, kesintisiz veriye dayalı operasyonlar gerektiriyor. LPWAN’in ise akıllı şehir altyapısının temel bağlayıcısı olması bekleniyor.

Akıllı Kameralar

 Akıllı kameraların, akıllı şehir uygulamaları için en önemli teknolojilerden biri olduğu söylenebilir. Bu kameralar genellikle bağlı sokak kameraları olarak kullanılıyor. Akıllı kameralar yalnızca trafik ve güvenlik alanlarında değil, yangın gibi doğal afetlerin temel nedenini araştırmak için de kullanılıyor.

Temassız Teknoloji

 Hem maddiyat hem de zaman açısından tasarruf etmek, aynı zamanda halk sağlığı ve güvenliğini artırmak açısından önemli olan temassız teknolojilerin; akıllı şehirlerde temassız ödeme, teslimat, sayaç okuma ve sağlık gibi alanlarda kullanımı öne çıkıyor.

Sen de şehrine inovasyon katacak teknolojiler geliştiriyorsan, yerin hazır!

 Kentine inovasyon katacak teknolojinle İTÜ Çekirdek’e gel, İstanbul Büyükşehir Belediyesi – İstanbul Planlama Ajansı desteğiyle girişimin gelişsin! İTÜ Çekirdek Teknolojik Kentler Programı ile kentine inovasyon katacak teknolojiler geliştiren girişimciler destekleniyor. Senin de şehrine inovasyon katacak bir teknolojin varsa bu program tam sana göre, hemen başvur!

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close