Küresel boyutta yaşadığımız salgının hükümetleri harekete geçirmesiyle birçok Avrupa ülkesinde sokağa çıkma yasağı uygulanmaya devam ediliyor. Evden çalışma imkânı olanlarımız için bu durum yeni bir yaşam şekli anlamına da geliyor.

Bu şekilde dikkati dağılmadan çok daha odaklanmış bir şekilde çalışabildiğini söyleyenler olduğu kadar evde dikkatini dağıtacak birçok unsur nedeniyle verimli çalışamadığından şikâyetçi olanlarımız da var.

Her ne kadar evde olmak bu dönemde en az şikâyet edebileceğimiz şey olsa da günlerce dışarı çıkmadan dört duvar arasında kalmak özellikle ülkemizde olduğu gibi dışarıda zaman geçirmeyi seven bir halk için kolay olmayabiliyor.

Bu süreçte yeni iş ortamınıza yani evinizin koşullarına ayak uydurmak için yapabileceklerinizle ilgili sayısız öneriye maruz kaldığınızı da tahmin edebiliyoruz. Dolayısıyla bu yazıdaki önerilerimiz hangi programları kullanmanız gerektiğinden çok hangi yöntemlerin hedeflediğiniz işleri bitirmenize yardımcı olabileceği üzerine odaklanıyor, tabi biz bu yazıya yeterince odaklanabilirsek. 😊

Video Konferanslar ile Zaman Kaybına Son

Bu dönemin en önemli yıldızlarından biri de bizleri görüntülü olarak bir araya getiren video konferans uygulamaları. Fiziksel olarak olmasa da ekranlarımızın başından birbirimizle buluşabiliyor olmak tabii ki çok önemli bir nimet. Ancak bu görüşmelerin “Zeki Müren de bizi görecek mi?” minvalinde esprilere konu olmayacak uzunlukta olmamasına dikkat etmeye özen göstermenizi tavsiye ediyoruz.

Agile Çalışma Yöntemini Benimseyebilirsiniz

Nedir bu “Agile” diyenler mutlaka hâlâ vardır. Esasında işin temelinde herkesin bir iş bölümü yapması ve bir proje üzerindeki sorumluluklarını yerine getirirken diğer takım üyelerini de bu durumdan belli düzenlerde haberdar etmesi üzerine kurulu bir yöntemden bahsediyoruz.

E biz bunu zaten yapıyorduk diyebilirsiniz. Aranıza yeni katılan bir arkadaşa “biz Agile yöntemiyle çalışıyoruz” diye mi tarif etmek daha kolay, yoksa onu “Bak güzel kardeşim …” ile başlayan bir oryantasyon sürecine tabi tutmak mı? Karar sizin.

İşinizi Kolaylaştıracak Tonla Araç Var

Sokağa çıkma yasağı olmasına rağmen banka önünde emekli maaşını almayı bekleyen amcamızdan ve teyzemizden bir farkınız olsun mu istiyorsunuz? O halde projenizi yönetmek, iş akışınızı kontrol etmek, verilerinizi paylaşmak için kullanacağınız bir ton ücretli ve ücretsiz uygulamanın olduğundan haberdarsınızdır diye düşünüyoruz.

Yazının başında olmasa da ortalarında sadece yöntem paylaşacağımızı iletmiştik ama biz ucundan birkaç program önerelim, kendi ihtiyacınıza göre olanını yine siz bulun.

Zoom: Video konferans yöntemi. Bu aralar çok trend, bunda önemli bir faktör de Zoom kurucusunun kendi girişimini kurmadan önce küresel bir firmada benzer bir ürünü yönetirken şirketin ürüne yeterli önemi vermediğini düşünmesi üzerine istifa ederek Zoom video konferans aracını bizlere ulaştırmış olması olabilir. Link yok, Google’da aratmak için metin içerisinde geçen “Zoom” kelimelerini kopyalayabilirsiniz.

Miro: Özellikle belli bir proje üzerinde çalışanlar için ideal bir araç. Umuyoruz organize suçlarda değilsinizdir ama olay örgüleri kurmak ve tablolar arasında hareket ettirebildiğiniz notlarla olayları kısa sürede çözmek için verimli bir yöntem ve uygulama olduğunu söyleyebiliriz.

Jira, Trello: Günlük işlerinizi takip etmek için kullanabileceğiniz ve takımınızdaki ya da iş yerinizdeki diğer çalışanlara iş atayabileceğiniz proje yönetim araçlarıdır.

Slack, Hangouts: Dosya paylaşımının yanı sıra günlük diyaloglarınızı gerçekleştirebileceğiniz iletişim araçlarıdır. Evde yalnız başına çalışanların depresyona girmemesi için birebir.

Dropbox, Google Drive: Şirkette har vurup harman savurduğunuz, terabyte terabyte bellekleri hor gördüğünüz, film paylaşmak için bile kullandığınız ortak masaüstüne erişiminiz mi kısıtlandı? Bir gün herkes bulutlarda havalanacak. Atın şu dosyalarınızı cloud ortamına.

İnanmak başarmanın yarısı değildir, başarmak için çalışmak gerekir. İnternette ve hâlâ izleyeniniz kaldıysa televizyonlarda söylenildiği gibi bu günler elbet geçecek, siz siz olun hikâyenize kaldığınız yerden değil daha üst bir “level”dan başlayanlardan olun.

Kalın sağlıcakla…

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close