Veriye dayalı karar verme, e-ticaret dünyasında başarının önemli bir anahtarı olarak görülüyor. Bu nedenle işini büyütmek isteyen girişimcilerin, yolun her adımında kendilerini destekleyecek verilerden faydalanmaları önem taşıyor. Bu yöntemle henüz tanışmış girişimciler için verilerden yararlanmanın bazı yolları bulunuyor.

Hedeflerinizi ve KPI’larınızı Belirleyin

Verilerden en etkili şekilde yararlanmak için girişiminizin hedeflerini belirlemeniz ve bu hedeflere ne zaman ulaştığınızı bilmeniz önem taşıyor. Bu nedenle bu hedeflerin kâr, müşteri edinme oranları veya marka bilinirliği gibi temel performans göstergelerine veya KPI’lara bağlanması gerekiyor.

Hedeflerinizi ve KPI’larınızı belirledikten sonra ise bu hedeflere ulaşmaya ne kadar yakın olduğunuzu belirlemek için veri toplamaya başlayabilirsiniz. Müşteri ve çalışan memnuniyeti, sosyal medya iletişimiyle organik olarak marka bilinirliğinizi artırmak gibi hedefler belirleyebilir ve bu hedefleri verilerle destekleyebilirsiniz.

Tedarik Zincirinizi Optimize Etmek için Veri Toplayın

Veriler, tedarik zincirindeki sorunları çözme konusunda da etkin rol oynuyor. Ürünlerinizin saklanması gereken sıcaklıktan nem değerlerine kadar her konuda veri toplayabilir ve bu veriler aracılığıyla tedarik süreçlerindeki verimsizlikleri ortadan kaldırarak gerekli iyileştirmeleri yapabilirsiniz.

Ancak bu noktada, tedarik zincirinizdeki sorunların nerede meydana geldiğine dair yanlış fikirler ortaya çıkmasını engellemek için verileri en doğru kaynaktan topladığınıza emin olmanız önem taşıyor.

Tüketici Yaşam Tarzı Verilerini Toplayın

Girişiminiz için stratejik kararlar alırken müşterilerinizi anlamak hayati önem taşıyor. Bu noktada, tüketici yaşam tarzı verileri, markanızın daha fazla kişiye ulaşması ve tüketicide yankı uyandıran ürünler oluşturmanız konusunda yardımcı olabiliyor.

Tüketici yaşam tarzı verileri, pazarlama çalışmalarınızı dönüştürmenin yanı sıra müşterilerinizin başka hangi markalarla etkileşimde olduğu, ilgi alanlarının ve hobilerinin neler olduğu ve hangi sosyal nedenlerin radarında oldukları gibi konular hakkında fikir edinmenize de katkı sağlıyor. 

Verileri Daha Erişilebilir Hale Getirin

Girişimcilik yolculuğunuzda; ekibinizde yer alan herkesin, yatırımcılarınızın ve iş ortaklarınızın stratejik vizyonunuza inanmaları önem taşıyor. Verileri daha erişilebilir hale getirmekse bu vizyonu paylaşma konusunda büyük rol oynuyor.

Bu nedenle verilerin, herkesin erişebileceği bir formatta, temiz ve düzenli bir şekilde tutulması gerekiyor. Verilerle çalışan herkesin, bu verileri nasıl etkili bir şekilde sunacağını bilmesi önem taşıdığından bu alanda eğitime yatırım yapmak da fayda sağlayacaktır.

Gelişmiş Analiz Platformlarına Yatırım Yapın

Veri toplama ve analiz teknolojisi her geçen gün ilerliyor. Bu nedenle en son ve yenilikçi teknolojileri kullanmak, rakiplerinizin bir adım önünde olmanız konusunda önemli bir avantaj sağlıyor.

İçerik stratejinizi, SEO’nuzu ve organik sosyal erişiminizi geliştirmenize yardımcı olabilecek, pazarlama analitiğine odaklanan platformların yanı sıra müşterilerinizi daha iyi anlamanızı sağlayacak, müşteri içgörü platformları da bulunuyor. Bu tarz gelişmiş platformlara yatırım yaparak mevcut en iyi araçları kullanmanız, rekabetin gerisinde kalmamanız konusunda size yardımcı olacaktır.

Kaynak: https://startupnation.com/grow-your-business/optimize-your-business/ways-e-commerce-entrepreneuers-data-driven-decisions-miller/

Görsel: https://www.shutterstock.com/tr

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close