Son yıllarda sigortacılıkta yapay zekâ kullanan veri yönetimi araçları, iş zekâsı oluşturmak için hızla benimsenmeye devam ediyor. Sigortacılıkta yapay zekâ, hasar işleme ve verimli sigortalanmanın yanı sıra risk değerlendirmesi ve dolandırıcılık tespitinde de popülerlik kazanıyor.

Küresel yapay zekâ pazarının 2027 yılına kadar, %40’tan fazla bir yıllık bileşik büyüme oranı ile 700 milyar doları aşacağı tahmin edilirken sigortacılıkta yapay zekâ ve makine öğrenimi kullanımının artması neredeyse kaçınılmaz hale geliyor.

Mevcut trendlere dayalı olarak yapay zekâ ve makine öğreniminin sigorta sektöründe etkin rol oynadığı bazı alanlar bulunuyor.

Akıllı Yüklenim

Sigortacılıkta sigortalama süreci, büyük ölçüde verilere ve analitiklere dayanıyor. Geleneksel yöntemlerde bu hayati süreç, tamamen manuel olarak yürütülürken yapay zekâ ile çok daha hızlı, doğru ve kolay hale geliyor.

Akıllı yüklenim algoritmaları, güvenilir müşteri profilleri oluşturmak ve riski daha verimli bir şekilde tespit etmek için müşteri bilgilerini analiz edebiliyor. Yapay zekânın risk analizi için kullandığı bazı yöntemler bulunuyor.

  • Mülk ve araç sigortacıları için hasarları doğrulayabilen fotoğraf analitiği
  • Mülk risk analizi, derin öğrenme ve veri bilimi odaklı risk karşılaştırma sistemleri için jeo-uzamsal görüntüler.
  • Etkili sigortalama için müşterilere özel kişiselleştirme

İyileştirilmiş Talep Yönetimi

 Hasar yönetimi, sigorta endüstrisinin ayrılmaz bir parçası olmasına rağmen en karmaşık ve ağır süreçlerin başında geliyor. Bu süreç; çok sayıda verinin işlenmesini ve davacı, sigorta acentesi, sigortacılar, komisyoncular, finansal kurumlar gibi birçok paydaşla etkileşim kurmayı içeriyor. Yapay zekâ ve makine öğrenimi uygulamaları, rutin veri kontrollerinin yanı sıra etkileşimleri de otomatikleştirerek aracıların diğer önemli görevlere odaklanması için zaman kazandırıyor.

Talep yönetimi yazılımları; veri tarama ve işlemeden poliçe ayrıntılarını doğrulamaya, boşluk ve hataları belirlemeye kadar uçtan uca süreçleri çok daha kolay hale getiriyor.

Makine Öğrenimi Kullanarak Dolandırıcılık Tespiti

 Sigorta dolandırıcılığında; premium yönlendirmeden kimliğe bürünmeye pek çok yol kullanılıyor. Makine öğrenimini kullanımı ise sigorta dolandırıcılığını tespit etmede etkin rol oynuyor.

Derin anormallik tespiti, dolandırıcılığı tespit etmek için kullanılan popüler yöntemlerin başında yer alıyor. Yapay zekâ ve makine öğrenimi tabanlı yazılım, gerçek iddiaların büyük veri kümelerini analiz ederek tipik sigorta taleplerinin modellerini oluşturabiliyor. Tipik iddialardan herhangi bir sapma olduğunda bu durum potansiyel dolandırıcılık olarak işaretleniyor ve böylece sigorta şirketlerinin dolandırıcılıkla ilgili riskleri ve maliyetleri azaltarak üstün sonuçlar elde etmesi kolaylaşıyor.

Yeni İş ve Olası Satış Yaratma

 Yapay zekâ yazılımı; web sitesi ziyaretleri, chatbot konuşmaları ve sosyal medya kanalları gibi farklı kaynaklardan değerli bilgi toplanmasına ve analiz edilmesine yardımcı oluyor. Bu veriler; uyarlanmış potansiyel müşteri etkileşimleri, kişiselleştirilmiş ve zamanında yapılan önerilerle birleştirildiğinde yeni işlerin ortaya çıkmasına yardımcı olabiliyor. Yapay zekâ yazılımı, yalnızca potansiyel müşterileri işaret etmekle kalmıyor aynı zamanda hangi müşterilerin satışa hazır olduğunu da gösterebiliyor.

Rutin görüşmeleri analiz etmek için NLP ve derin öğrenmeyi kullanan sohbet robotları; bireysel tercihler, davranışlar, geçmiş satın alma alışkanlıkları, yaş grubu ve gelir hakkında veriler toplayarak bunları kişiselleştirilmiş ürün önerileri sunmak için kullanabiliyor. Böylelikle çapraz satış ve ek satış politikaları için de olanaklar doğmuş oluyor.

Geliştirilmiş Yasal Uyumluluk

Sigorta sektöründeki yasal süreçler sürekli olarak değişkenlik gösteriyor. Mevzuat değişikliklerine uyum sağlamak ve bunları poliçelere dahil etmek, şirketlerin karşılaştığı büyük zorlukların başında yer alıyor.

NLP teknolojileri ise farklı düzenleyici politikalara uygunluklarını kontrol etmek için dahili politikaların yanı sıra talep belgelerinin taranmasına yardımcı olabiliyor. Yapay zekâ ve makine öğrenimi uygulamaları; şirketlerin, yasal düzenlemelere uygun olmadıkları nedeniyle ceza alabilecekleri pek çok durumu ortadan kaldırıyor.

Yeni Nesil Sigortacılığa, Geliştirdiğin İnovatif Çözümlerle Katkı Sağlamak İster Misin?

İTÜ Çekirdek olarak, yapay zekâ modellerinden makine öğrenimine; sigorta sektöründe çığır açacak yeni nesil teknolojiler geliştiren girişimleri, sektörün önde gelen sigorta şirketleri AgeSA, AkSigorta ve Aveon ile buluşturmaya devam ediyoruz. Sen de sigorta sektörünü inovasyonla geliştirip büyütecek ve sektördeki dijital dönüşümü hızlandıracak teknolojiler geliştiriyorsan seni İTÜ Çekirdek’e bekliyoruz. 

Kaynak: https://www.simplesolve.com/blog/machine-learning-and-ai-in-insurance-industry/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close