Altı ay önce 3,5 milyar dolar değerlemeyle halka açılan el işi ürünler pazarı Etsy, hem kendisini hem de ekosistemindeki oyuncuları büyütecek bir yeniliğe imza atıyor.

Etsy Manufacturing isimli yeni servis, çoğunlukla ürünlerini kendi elleriyle hazırlayan Etsy tasarımcıları ile küçük ölçekli imalatçıları birbirine bağlıyor. Bu hamle, hem büyük siparişlere yetişemeyen tasarımcılar hem de işlerini devlere kaptıran imalatçılara yardım etmeyi amaçlıyor.

14 Eylül Pazartesi gününden itibaren imalatçılar Etsy’de profil oluşturmaya başladılar. Program henüz beta aşamasında olduğundan, Etsy bir süre bu bilgileri düzenlemekle geçirecek. Henüz bilinmeyen fakat yakın olduğu tahmin edilen bir tarihte ise tasarımcılar imalatçıları fiyat, konum ve teklif edilen servis gibi kriterler kullanarak aratabilecek.

Etsy, imalatçıların ne kadar para kazandıklarını ve işin ne kadarını dış kaynak kullanımı ile tamamladığını takip edecek. Platformun imalatçılardan istediği ise çalışanları için güvenli bir çalışma ortamı yaratması ve üretim süreçleri hakkında şeffaf olması.

Etsy her ne kadar el zanaatlarını yaşatmayı amaçlayan dijital bir platform olarak algılansa da, platformun en popüler satıcıları imalatçılar ile çalışıyor ve bir bölümünün Alibaba gibi e-ticaret platformları üzerinden toptan ürün alıp Etsy üzerinden sattığı biliniyor. Etsy bir dönem buna karşı koyup, platformu el işi odağında tutmaya çalıştıysa da, bunda başarılı olamadı.

Etsy CEO’su Chad Dickerson, Etsy Manufacturing’in amacının satıcıların ürünlerini seri üretime geçirmesi olmadığını belirtiyor. Ayrıca Etsy ekosistemine katılmasını istedikleri küçük ölçekli imalatçıların tek başına çalışan bir marangozdan, birkaç düzine insanın oluşturduğu konfeksiyon atölyelerine kadar çeşitli olduğunun da altını çiziyor.

Etsy son zamanlarda tam bir atılım dönemine girdi. Manufacturing’den önce kendi kitle fonlama servisini başlatan platform, ayrıca sevkiyat seçeneklerini mükemmelleştirdi ve Wholesale servisi ile de tasarımcılar ile yerel perakendecileri bir araya getirdi. Silikon Vadisi’nin en büyük dijital oyuncularından birine dönüşen Etsy, ekosistemini geliştirerek kalıcı olmayı ve sürdürülebilir büyüme yakalamayı hedefliyor. Yeni özellikleriyle tasarımcılara, üreticilere ve yerel perakendecilere sunduğu iş modelleri, hem Etsy’yi hem de ekosistemini büyütmek adına atılmış doğru adımlara benziyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close