YAPAY ZEKÂ İLE FAX OKUYARAK COVID-19 TEŞHİSİ KOYMAK

Teknoloj her zaman yepyeni bir buluş anlamına gelmeyebiliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin San Francisco bölgesinde faaliyet gösteren sağlık departmanı, COVID-19 vakalarında temaslıları takip etmek için yapay zekâ tarafından okunan bir faks hattı kullanıyor.

Bu teknolojinin geliştirilmesi, sağlık departmanına gelen raporların büyük bir kısmının faks ile iletilmesi ve hastalığın artış gösterdiği dönemlerde faksların personel tarafından okunmasının çok fazla zaman almasından kaynaklanan iş gücü kaybını engelleme ihtiyacından doğmuş. Bu sırada Stanford Üniversitesi’ndeki bir grup araştırmacı departmana bluetooth sinyalleriyle çalışan temaslı takip uygulamasını temin etmek için sağlık departmanına ulaşmış. Departmandan bu uygulamayı faks hattı ile entegre edilip edilemeyeceği hakkında aldıkları geri dönüş, onları daha da heyacanlandırmış.

Uygulama vasıtasıyla faks hattına gelen veriler ortak bir sunucuya gönderiliyor. Buraya daha önce tanımlanan benzer verilerle karşılaştırma yapan yapay zekâ yardımıyla, gönderilen fakstaki vakanın riskli olup olmadığı analiz edilerek sistem tarafından işaretleniyor.

GÜNEŞ PİLİ VERİMLİLİĞİ

Bilim insanları, geliştirdikleri yöntemle güneş enerjisinden daha fazla güç elde edilmesinin önünü açtı. Buna göre Berlin Teknik Üniversitesi’ndeki bilim insanları, perovskit adlı malzemeyi geleneksel silikon hücrelerle birleştirerek yüzde 29,15 verim elde etti. 

TİKTOK’UN SAHİBİ BYTEDANCE SAĞLIK SEKTÖRÜNE GİRİYOR

Geçtiğimiz haftalarda Bytedance tarafından yapay zekâ ekibinde ilaç keşfi üzerine araştırmalarda bulunacağı belirtilen ilanlar yayınlandığı görüldü. Bytedance tarafından konuyla ilgili detaylı bir açıklama yapılmasa da reklam ve canlı yayınlar üzerinden iş modeli yürüten teknoloji şirketinin sağlık sektörüne girerek iş modellerini çeşitlendirmeyi düşündüğü tahmin ediliyor.

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close