Günümüzün en popüler dehalarından Elon Musk’ın özel uzay girişimi SpaceX, önümüzdeki aylarda ABD Hava Kuvvetleri’nin gizlilikle geliştirdiği askeri aracı uzaya taşıyacak.

Hava Kuvvetleri tarafından kompakt bir uzay mekiği olarak tasarlanan X-37B’nin neler yapabildiğine dair hiçbir bilgi kamuoyuyla paylaşılmıyor.

The Verge’ün haberine göre, SpaceX X-37B’yi ağustos ayında Falcon 9 roketiyle uzaya taşıyacak. Uzay aracının herhangi bir askeri personel taşımayacağı belirtiliyor.

Girişim ile hava kuvvetleri arasında yapılan anlaşma, ABD Senatosu Silahlı Servisler Komitesi tarafından duyuruldu.

X-37B daha önce uzaya çıkmıştı. Geçtiğimiz ay Dünya’ya geri dönen uzay aracı, üretildiği günden bu yana dört uzay görevi gerçekleştirdi. Her bir görevinde uzaya içeriği bilinmeyen kargolar taşıyan aracın son görevi 718 gün sürmüştü.

Beoing tarafından inşa edilen X-37B, yörüngesel test aracı olarak da biliniyor. Bir rokete bağlı ve dikey olarak havalanan araç, geleneksel uçaklar gibi yatay iniş yapabiliyor. X-37B yeniden fırlatılabilir uzay mekikleriyle aynı iniş-kalkıp prensibiyle çalışıyor fakat onlardan çok daha ufak ebatlarda ve daha küçük kargolar taşıyabiliyor.

SpaceX’in askeri uzay projelerinde fırlatıcı rolünü üstlenmesi girişimin kârlılığı için kritik önem taşıyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close