İnsanların uzun bir süredir demo videolarla, şirketlerin gelecek vizyonlarını paylaştığı infografiklerle uzaktan seyrettiği artırılmış gerçeklik (AR) teknolojisi artık yavaş yavaş sokağa inmeye başladı. Özellikle mobil platformlarla iyiden iyiye aşina olduğumuz teknoloji için rekabet de artmaya başladı. Son olarak Apple’ın da bu alana yönelmesi, işlerin eskisinden çok daha farklı ve hızlı bir şekilde gelişeceğinin habercisi.

Rekabetin fitilini ateşleyen, birkaç hafta önce geride bıraktığımız Facebook etkinliği F8 2017’de yaptığı mobil AR çıkışıyla Mark Zuckerberg olmuştu. Facebook kurucusu, AR özelinde geliştirdikleri platformdan bahsederken “artırılmış gerçekliğin geleceği kamerada” ifadesini kullanmıştı.

Ve son olarak halkaya Apple eklendi. Geçtiğimiz gün gerçekleşen WWDC 2017 etkinliğinin en çok heyecan uyandıran gelişmeleri arasında iOS 11 ve yeni iPad Pro’nun yanı sıra Apple’ın yeni platformu ARKit oldu. Apple da tıpkı Facebook gibi mobil üzerinden şekillendirdiği platformunu iddialı bir şekilde “dünyanın en kapsamlı AR platformu” olarak niteledi.

Snapchat’le başlayan filtre çılgınlığından sonra işin buralara geleceği bekleniyordu. Peki firmalar için AR teknolojisi veya daha spesifik olarak mobil AR platformu niçin bu kadar önemli? Cevabı basit. Birkaç yıl içinde yaklaşık 1 milyar kullanıcıya ve 60 milyar dolara ulaşacak kocaman bir pastadan bahsediyoruz. Peki kazanan veya pastadan en büyük payı alan kim olacak?

Bunun cevabına ulaşmak için iki dev firmanın ekosistemine ve sahip olduğu ve olabileceği kullanıcı sayısına bakmak gerek. Facebook halihazırda AR kamera platformunu kullanabileceği birden fazla mecrası mevcut. 1,2 milyar aylık aktif kullanıcıya sahip Messenger ve WhatsApp ile 700 milyon kullanıcılı Instagram bunların başında geliyor.

Rakamlar son derece etkileyici ancak işin bir de kullanıcıları yeni özelliğe adapte etme kısmı var. Örneğin bir yıl içinde Hikayeler özelliğine Instagram kullanıcılarının yüzde 29’u rağbet ederken, son olarak WhatsApp’a getirilen Durum özelliğini bir hafta içinde kullanıcıların yüzde 15’i kullanmaya .

Apple ise bu konuda daha başarılı. iOS 10 yayınlandıktan sonra 700 milyon iPhone kullanısından yüzde 86’sı bir yıl içinde yeni işletim sistemini yüklemiş durumdaydı.

Apple’ın elini attığı her alanı bir şekilde değiştirdiği, daha popüler hale getirdiği ve rekabeti çok daha üst seviyelere taşıdığı bir gerçek. Dolayısıyla teknolojinin geleceğinde Cupertino merkezli şirketin fazlasıyla payı olacak.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close