SaaS, IaaS ve Paas; bulut üzerinde bilgi oluşturmak ve depolamak için kullanılıyor. Bu bulut bilişim yazılımları, internet üzerindeki tüm ticari faaliyetleri oluşturmaya, barındırmaya ve yönetmeye yardımcı oluyor. Günümüz dijital dünyasında, bu üç yazılım biçimi sıkça kullanılıyor. Bu nedenle girişimcilerin de bulut bilişim yazılımlarının ne yaptığı, bunları ticari faaliyetleri geliştirmek amacıyla nasıl daha fazla kullanabileceği ve hangi yazılımın girişimi için daha uygun olduğu hakkında bilgi sahibi olması gerekiyor.

Peki, girişimcilerin kendileri için en uygun bulut bilişim yazılımını seçerken öncelikle hangi noktaları bilmeniz gerekiyor?

SaaS: Hizmet Olarak Yazılım

Hizmet Olarak Yazılım (SaaS), bir SaaS şirketi tarafından oluşturulan ve internet üzerinden genel kullanıma sunulan mevcut tabanlı yazılım anlamına geliyor. SaaS ürünleri, abonelik veya tek seferlik ödeme yoluyla kullanılabileceği gibi ücretsiz de olabiliyor. Ayrıca SaaS yazılımları, doğrudan bilgisayara kurulum gerektirmiyor ve ihtiyacınız olan teknoloji hizmetleri için kendi yazılımınızı geliştirmeye gerek kalmadan, bu hizmetlere bir web sitesi veya uygulama üzerinden ulaşabilmenizi sağlıyor.

En popüler SaaS ürünleri arasında ise aşağıdaki uygulamalar yer alıyor:

  • Slack: Ekip içi iş birliği ve iletişim için kullanılıyor.
  • Hubspot: Satış, pazarlama ve müşteri ilişkileri yönetimi için kullanılıyor.
  • Freshbooks: İş faturalandırma ve muhasebe için kullanılıyor.
  • Calendly: Toplantı ve randevu planlaması için kullanılıyor.

Bunlar haricinde hepimizin yakından tanıdığı Zoom ve Google Drive gibi ürünler de yine SaaS uygulamaları arasında yer alıyor.

PaaS: Hizmet Olarak Platform

Geliştiricilere veri yönetimi ve depolama ile uğraşmadan, özel web uygulamaları veya yazılımları oluşturmak için ihtiyaç duyacakları tüm kaynakları sağlayan bulut tabanlı platforma Paas, yani Hizmet Olarak Platform ismi veriliyor.

Eğer kendi yazılımınızı oluşturan pek çok girişim, bu platformdan yararlanıyor ve oluşturduğu yazılım veya uygulamayı doğrudan bir PaaS üzerinde barındırmayı tercih edebiliyor. Dünya genelinde popüler PaaS şirketleri ise aşağıdaki gibi sıralanıyor:

  • Google App Engine
  • AWS Elastic Beanstalk
  • Windows Azure
  • Heroku
  • Apprenda

IaaS: Hizmet Olarak İnovasyon

Hizmet Olarak İnovasyon (IaaS), tüm faaliyetlerin merkezlendiği yer anlamına geliyor. Basitçe söylemek gerekirse, tüm bulut bilişim yazılımlarının merkezi, IaaS yazılım verilerini barındırmak ve yönetmek için ana güç merkezi sayılıyor. IaaS; verileri bulutta barındırmak ve yönetmek ve bunları API aracılığıyla PaaS şirketlerine bağlamak için fiziksel sunucuları kullanıyor.

Böylece PaaS şirketleri; SaaS şirketlerinin yazılımlarını barındırmalarına yardımcı olmak için kullandıkları alan hacmine göre, IaaS şirketlerine ödeme yapıyor. Dünya genelinde popüler IaaS şirketlerinin örnekleri ise şöyle:

  • Amazon Web Services
  • Microsoft Azure
  • Google Cloud Platform
  • IBM Cloud
  • Oracle

Peki, tüm bunları bildikten sonra girişiminiz için doğru bulut bilişim yazılımını nasıl seçeceksiniz?

Bunun için en basit cevap; seçeceğiniz modelin girişiminizin büyüklüğüne, mevcut kaynaklara ve iş modeline bağlı olarak karar vermeniz yönünde olacaktır. Örneğin henüz sürecin başındaki bir girişimseniz; ticari faaliyetleriniz için mevcut SaaS ürünlerinden yararlanmanız, sizin için en doğrusu olabilir. Böylelikle iş tekliflerinize odaklanabilir ve yazılım güncelleme için sürekli olarak zaman ve para harcamak zorunda kalmazsınız.

Ancak mevcut SaaS ürünlerinin şirketinizin iş yükü için yeterince etkili veya güvenilir olmadığını düşünüyorsanız, bu durumda bir PaaS uygulamasında kendi yazılımınızı oluşturabilir ve işleri kolaylaştırmak için PaaS hizmetleri sunan bir IaaS uygulaması kullanabilirsiniz.

Kaynak: https://www.entrepreneur.com/science-technology/how-to-choose-the-best-cloud-computing-software-for-your/435086

Görsel Kaynak: https://www.shutterstock.com/tr

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close