Bir sosyal sorunu çözmek amacıyla kâr amacı gütmeyen bir girişim kurarak bu sorunu çözecek ürün veya hizmet geliştirmeye sosyal girişimcilik ismi veriliyor. Sosyal girişimler, rekabeti değil; kalıcı sosyal etki, sürdürülebilirlik ve dayanışmayı odağına alıyor.

Sosyal bir soruna çözüm getirmek isteyen girişimcilerin, bu yolda başarılı olmak ve topluma bir fayda sunarken aynı zamanda girişimini ayakta tutacak geliri de elde edebilmek için bazı temel adımlara dikkat etmesi gerekiyor.

 

Bir Görev Bildirimi Yazın

İşe ilk olarak kime hizmet etmek istediğinize ve bu kitleye tam olarak nerede ve nasıl hizmet sunacağınıza karar vererek başlamanız gerekiyor. Geliştirdiğiniz çözüm aracılığıyla bu kitle için çözmek istediğiniz sorun konusunda da aynı derecede net olmanız önem taşıyor.

Bu yolda; doğal ve temel yeteneklerinizi, mesleki becerilerinizi, eğitiminizi ve gerekli kaynaklara erişiminizi gözden geçirmek ve kendinize “Ne yapacağım?”, “Nasıl yapacağım?”, “Bunu kimin için yapıyorum?” Gibi sorular sormak, görev bildiriminizi oluşturmak konusunda size yardımcı olacaktır.

 

Alanı Araştırın

Çalışmak istediğiniz sosyal iş ortamı hakkında daha fazla bilgi edinmek ve oyuncuların kim olduğunu, dünyayı nasıl değiştirdiklerini görmek çoğunlukla ilham verici olabiliyor. Eğer yapmak istediğiniz işi hali hazırda yapmakta olan diğer sosyal girişimleri incelemek, çözümünüzü geliştirmeniz konusunda yardımcı olabilir.

 

Geri Bildirim ve Destek Sağlayacak Kişilerle İletişime Geçin

Girişiminiz aracılığıyla sunmak istediğiniz çözümü destekleyecek, güvenebileceğiniz birilerini bulmanız önem taşıyor. Bu kişilerin kimler olacağını belirledikten sonra ise sıra, onlara misyon bildirgenizi sunmaya ve bu konuda ne düşündüklerini öğrenmeye geliyor.

Ancak çalışmalarınızı onlarla paylaşırken zaman zaman olumsuz geri dönüşler alabileceğinizin bilinciyle hareket ederek eleştiriye açık olmanız önem taşıyor.

 

İş Modelinizi Geliştirin

İş modeliniz, girişiminizin nasıl gelir elde edeceğine dair yol haritanızı oluşturuyor. Ürün ve hizmetlerinizin ulaşmasını istediğiniz kitleye göre, ekibinizin kaç kişi olması gerekeceği gibi önemli konularda da iş modeliniz önemli rol oynuyor.

Yapmakta olduğunuz işi desteklemek, masraflarınızı karşılamak ve işe alacağınız kişilere ödeme yapmak ve ne kadar büyümeyi planladığınız gibi unsurları göz önüne alarak girişiminizin ne kadar gelire ihtiyacı olduğunu belirleyebilir ve ardından iş modelinizi buna göre oluşturabilirsiniz.

 

Bir Eylem Planı Hazırlayın

Eylem planı, tamamlamanız gereken görevlerin zamanlamalarını kapsıyor. Girişiminizi hayata geçirmek istediğiniz tarih ve o tarihe kadar tamamlanması gereken tüm görevlerin, eylem planınızda yer alması gerekiyor.

Sıfırdan bir girişim kurduğunuzda, başarılı olabilmek için net bir eylem planınız olması ve bu planı titizlikle takip etmeniz büyük önem taşıyor. Eylem planınızı; yıllık, aylık, haftalık ve günlük bölümlere ayırabilir ve böylece küçükten başlayarak hedeflerinizi adım adım gerçekleştirebilirsiniz.

 

Kaynak: https://www.uschamber.com/co/good-company/growth-studio/how-to-become-a-social-entrepreneur

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close