Zaman içerisinde artan insan nüfusu ve şehirleşme; su kaynaklarının kirlenmesi, iklim değişikliği gibi sorunları beraberinde getirirken temiz su ihtiyacını da bir o kadar artırdı. Su kaynaklarının kısıtlı olması ise tüm dünyayı yakından ilgilendiren su kıtlığı tehdidine bizleri her geçen gün bir adım daha yaklaştırıyor.

Pek çok devlet, dünya üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak için sürdürülebilir projeler ve teknolojiler üzerinde çalışıyor. Bu çalışmalar; yağmur suyu hasadı, su lokasyon transferleri, tuzdan arındırma ve atık su yönetimi gibi pek çok projeyi içeriyor. Son yıllarda atık suların su ve besin içeriği dolayısıyla geri kazanımı, hatta potansiyel bir enerji kaynağı olarak kullanılması gibi konular da eskiye oranla çok daha fazla gündeme geliyor.

Su kaynaklarının sürdürülebilirliğini sağlamak üzerine çalışmalar yapmak, üzerinde yalnızca hükümetlerin çalıştığı bir konu değil. Atık su yönetiminin önemini kavramış ve başarılı projelere imza atmış çok sayıda şirket de bulunuyor:

  1. Orbital Systems – İsveç

İsveçli temiz teknoloji şirketi Orbital Systems’in geliştirdiği su geri dönüşüm teknolojisi, atık suyun ev aletlerinde kullanılmasına olanak sunuyor.

  1. Nexus eWater – Avustralya

Nexus eWater tüketicilere, atık suları enerji kullanımı için dönüştüren çözümler geliştiren bir ev tipi su geri dönüştürme platformu sunuyor.

  1. SLII – Hindistan

SLII; tüm su kaynakları için çalışan, uygun fiyatlı, harici enerji veya pompa gerektirmeyen ve sıfır karbon emisyonlu bir su arıtma sistemi sunuyor.

  1. SmartHomes – Hindistan

IoT tabanlı su sayacı WaterOn’u üreten şirket SmartHomes; bu teknoloji ile bir apartmandaki her bir dairenin bireysel tüketim, faturalandırma gibi durumları hakkında gerçek zamanlı bilgi edinebilmeyi sağlıyor.

  1. Anaergia – Kanada

Kanadalı teknoloji şirketi; sadece su değil, her türlü atığı yenilenebilir enerjiye, temiz suya ve yüksek kaliteli gübreye dönüştürmek üzerine çalışmalar yürütüyor. Her türlü atıktan kaynak geri kazanımını en üst düzeye çıkarmayı hedefleyen şirket, büyük ölçekli tarım ve gıda üretimi atık yönetimi için eksiksiz entegre çözümler sunuyor.

 

Sadece atık su yönetiminde değil, her konuda sürdürülebilirliğin önemi, artık tüm dünya tarafından fark edilmiş bir durumda ve hükümetlerden şirketlere, herkes bu konuda elinden geleni yapmaya çalışıyor.

İTÜ Çekirdek olarak biz de İstanbul Sanayi Odası ile uzun yıllardır sürdürdüğümüz iş birliğinin kapsamını genişlettik. Bu kapsamda; sürdürülebilir bir dünya için öncü teknolojiler geliştirecek, iklim değişikliğinin etkilerini gözeten, sürdürülebilir üretime ve kapsayıcı büyümeye katkıda bulanacak verimlilik odaklı teknolojik bir girişime sahip olan girişimcileri, İTÜ Çekirdek’e bekliyoruz!

Sürdürülebilirlik odağında teknoloji geliştiriyorsan, İTÜ Çekirdek’te girişimini ticarileştirmeye yönelik eğitim ve seminerler; pazarlamadan finansa, satıştan insan kaynağına kadar 500’den fazla alanında uzman mentor, prototipini geliştirmek için Ar-Ge fonu ve laboratuvar altyapısı seni bekliyor! Ayrıca potansiyel müşteri ve yatırımcılarla da bir araya gelebileceksin. Tüm bunların yanı sıra İstanbul Sanayi Odası uzman ekiplerinin birebir katkısıyla; sanayiye yönelik açık inovasyon günleri, sanayici- yatırımcı buluşmaları, fabrika ziyaretleri, sanayi liderlerinden alınacak mentorluklar ve girişimci-sanayici tanıştırmaları vesilesiyle seni sanayinin gücüyle buluşturacağız!

 

Sen de teknolojinin sanayinin gücüyle büyümesini istiyorsan, hemen başvur!

 

Kaynak: https://www.recyclingstartups.org/top/sewage-treatment/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close