Havacılık sektörü son yıllarda, teknolojik gelişmelerin de katkısıyla daha sürdürülebilir ve konforlu olma yolunda değişimlerden geçiyor. Peki hava yolculuğunun önümüzdeki 10 yılda ve sonrasında ne yönde şekillenmesi bekleniyor?

Hidrojenle Çalışan Uçaklar

Günümüzde uçakların yakıt olarak kerosen kullanması nedeniyle havacılık sektörü, şu anda sera gazı emisyonlarının büyük bir bölümünü oluşturuyor. Buna karşılık, 2035 yılında hidrojenle çalışan uçakların hayatımıza girebileceği ve daha temiz bir enerji kaynağıyla geleneksel uçaklardan daha fazla yolcu taşıyabileceği öngörülüyor.

Geleneksel Kanat Tasarımında Değişiklikler

Harmanlanmış bir kanat tasarımı, kanadı ve gövdeyi tek bir ünitede birleştirerek tüm uçuş için kaldırma kuvveti sağlayabiliyor. Concorde ve yüksek hızlı askeri jetlerde kullanılanlara benzer delta kanatların ise ilerleyen dönemlerde ticari uçaklara da dahil edilebileceği düşünülüyor. Bunun yanı sıra Delft Teknoloji Üniversitesi araştırmacıları, her iki yanında yolcu kabinleri bulunan V şeklinde bir uçak üzerinde çalışıyor. Bu uçağın, A350 tipi uçaklardan %20 daha fazla yakıt verimliliği sunabileceği tahmin ediliyor.

Fütüristik Kabin Tasarımları

Bugün pek çok havayolu şirketi, yolcuların konforundan ödün vermeden, yolcu taşıma kapasitesini artırmanın yollarını arıyor. Bu nedenle gelecekte, daha fazla yolcu için alan vadeden, çift katlı ve ekonomik yönden daha avantajlı koltuklar gibi gelişmelerin yaşanabileceği düşünülüyor.

Hava Taksileri

Havacılık şirketleri, kısa uçuşlar için elektrikle çalışan hava taksileri ile yerel ulaşımı, karadan havaya kaydırmanın yolları üzerinde çalışıyor. Hava taksi ile seyahatin 2025 yılı gibi yakın bir dönemde hayatımıza girebileceği ve teknoloji gelişmeye devam ettikçe otonom hava taksileriyle seyahatlerin başlayabileceği öngörülüyor.

Daha İyi Uçak İçi Eğlence

Geleceğin uçak içi eğlence seçenekleri arasında daha fazla ekran, daha fazla oyun oynama ve hatta uçuş sırasında e-kurs alma olanağının bulunacağı öngörülüyor. Bazı teknoloji şirketleri, uzun mesafeli uçuşlarda sirkadiyen ritmi düzenlemek ve yolcuların daha iyi uyumasını sağlamak amacıyla kabin gürültüsünü azaltacak yeni teknoloji ve aydınlatma sistemleri üzerinde çalışıyor. Pek çok VR ve AR şirketi ise yolcuların daha sürükleyici bir uçak deneyimi yaşayabilmesi için yeni donanımlar tasarlamaya devam ediyor.

Sivil havacılık sektöründe çığır açacak teknolojin mi var?

İTÜ Çekirdek’in sivil havacılık dikeyi, girişimcilerini bekliyor! Sen de yapay zekâ modellerinden makine öğrenimine kadar sivil havacılık sektörünü inovasyonla geliştirip daha ileriye taşıyacak ve sektördeki dijital dönüşümü hızlandıracak teknolojiler geliştiriyorsan hemen başvur!

Kaynak: https://www.forbes.com/sites/bernardmarr/2022/02/04/what-is-the-future-of-air-travel/?sh=7d15c47b4787

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close