TOHOKU ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMACILARI GİYİLEBİLİR CİHAZLAR İÇİN KAĞIT BAZLI PİL ÜRETTİ

Tohoku Üniversitesi araştırmacıları; bitkilerden aldıkları ilhamla su ile etkinleştirilebilen, kağıt bazlı bir magnezyum-hava pili geliştirdi. Cihazı üretmek için bitkilerin fotosentez mekanizmasından esinlendiklerini ifade eden araştırma ekibi, tıpkı bitkilerin karbondioksit sentezlemek için güneş enerjisinden yararlanması gibi; bu pilin de oksijen ve sudan güç üretmek için magnezyum kullandığını belirtiyor.

Kullandığı karbon katotları ve pigment elektrokatalizörü ile yüksek performans sergileyen pili, bir nabız oksimetresi sensörü ve bir GPS sensörü üzerinde teste tabi tutan ekip, giyilebilir cihazlar için çok yönlü bir cihaz üretmeyi başardıklarını düşünüyor.

MASSACHUSETTS ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLERİNDEN NEMLİ ORTAMLARDAKİ BİYOFİLME DAYANIKLI CAM

Massachusetts Üniversitesi mühendisleri; ıslak yüzeylerde büyüyen bir mikroorganizmalar bütünü olan biyofilmin, su altı ortamlardaki büyümesini %98 oranında azaltabilen ve UV ışını yayan cam üretti.

Araştırma ekibi, UV yayan bu optik fiberin; tıbbi ekipmanlar, kahve makinesi ve buzdolabı gibi ev cihazları, su depolama ve dağıtım sistemleri gibi alanlardaki patojen organizmaları etkisiz hale getirmek amacıyla etkin bir şekilde kullanılabileceğini ifade ediyor.

DANİMARKA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRMACILARI VERİMLİLİĞİ %40’A KADAR ARTIRABİLECEK GÜNEŞ PİLİ GELİŞTİRDİ

Danimarka Teknik Üniversitesi araştırmacıları; verimliliği artıran, selenyum-silikon tandem güneş pili geliştirdi. Güneş pilini oluşturmak için standart bir silikon bazıyla başlayan araştırma ekibi, daha sonra bu baza oksit katmanlar ve ince bir selenyum filmi ekledi.

Pilin direncinin iyileştirilmesiyle verimliliğin %40’a varan oranda artırılabileceğini ve voltaj kaybınınsa en aza indirilebileceğini ifade eden ekip, yeni geliştirilen tandem hücrelerin gelecek için umut vadedici olduğunu belirtiyor.

Kaynaklar:

https://techxplore.com/news/2024-04-metalair-paper-battery-wearable-devices.html

https://www.umass.edu/engineering/news/lopes-uv-glass

https://www.electronicsforu.com/news/selenium-silicon-tandem-cells-with-efficiency-upto-40

Görsel Kaynak: https://www.shutterstock.com/tr

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close