AKILLI ULAŞIM ÇÖZÜMLERİ İÇİN DÜNYADAN 4 TEKNOLOJİ ÖRNEĞİ

Teknoloji ilerlemeye devam ettikçe ve dijitalleşme, gücünü her geçen gün artırdıkça dünya genelinde seyahat etme beklentileri de aynı oranda değişiyor. Sürücüsüz araçlar, araç akışına göre ayarlanan trafik ışıkları, halka açık wi-fi erişimi sağlayan akıllı kaldırımlar gibi örnekler ise şehirlerdeki ulaşımı daha akıllı hale getiren örneklerden sadece bazıları.
Hem maliyetleri ve kaynak tüketimini azaltmak hem de yaşam kalitesini iyileştirmek için teknolojiden yararlanmak adına dünyanın pek çok noktasında “akıllı şehir” kavramı benimsenmeye ve bu tanımla özdeşleşen hizmetler hayata geçirilmeye devam ediliyor.
Henüz istenen seviyede olmasa da dünyanın farklı şehirlerinden uygulanmaya başlayan bu akıllı ulaşım çözümleri, ilham olacak nitelikte.
-
Ayarlanabilir Trafik Işıkları
Geleneksel trafik ışıkları, ışığın ne zaman değişmesi gerektiğini belirlemek için zamanlayıcılar kullanır. Bu zamanlayıcılar, çoğunlukla etkili olsa da trafik seviyelerinde değişiklikler olduğunda şehirlerdeki ışık zamanlama döngüsünün ayarlanmasına izin vermez ve bu durum da trafiğin tıkanmasına neden olur. Akıllı şehirlerde ise klasik trafik ışıkları yerini trafiğin durumuna göre ayarlanabilir ışıklara bırakacak.
ABD Ulaştırma Bakanlığı tarafından hazırlanan rapora göre, ayarlanabilir trafik ışıkları şu an için ABD’deki mevcut trafik ışıklarının %1’inden daha azını oluşturuyor. Fakat zaman içerisinde bu oranın artırılması hedefleniyor. Güney Koreli şirket BlueSignal ise ayarlanabilir trafik ışıklarının; sürücülerin ortalama sürüş hızları, riskler, trafik oranları gibi çok sayıda veriyle birleştirilmesini sağlıyor. BlueSignal CEO’su; bu çözümün trafik sıkışıklığının sosyal maliyetlerini azaltmaya, daha güvenli ve kaliteli bir sürüş ortamı yaratmaya yardımcı olmasını hedeflediklerini söylüyor.
-
Akıllı Yaya Güvenliği
ABD’de yayalar için akıllı çözümler konusu şehir içi ulaşımda en başta geliyor. Şehirler daha akıllı hale dönüşüp, daha fazla yaya ve bisiklet yollarıyla donatılmaya başladıkça; yaya güvenliğine daha fazla odaklanmak, akıllı şehir tasarımlarında hayati bir nokta haline geldi.
Oregon, Portland’de yerel yönetim; trafik koşullarını otomatik olarak optimize eden, yapay zekâ destekli bir sistemle yaya kazalarını önlemek amacıyla Rapid Flow adlı bir girişimle iş birliği gerçekleştirdi. Bu sistem, yakındaki kavşaklarla ve bağlı akıllı araçlarla iletişim kurabiliyor ve sürücüleri uyarabiliyor.
-
Bisiklet Çözümleri
Yayaların yanı sıra bisikletler de akıllı şehirlerdeki ulaşımın önemli bir parçasını oluşturuyor. Pek çok şehir hem emisyonu azaltarak doğayı korumak hem de trafik oranlarını en aza indirebilmek adına her noktaya ulaşan bisiklet yolları inşa ediyor.
Barselonalı girişim Bicing ise insanların mobil cihazları ile 400’den fazla bisiklet istasyonuna ulaşabilmelerini sağlayan bir uygulama hayata geçirdi. Kullanıcılar, uygulama üzerinden elektrikli ya da klasik bisikletlere ulaşabiliyor. Her yolculuklarında puan kazanan kullanıcılar, dilerlerse arkadaşlarına meydan okuyabiliyor ya da topladıkları puanlarla çeşitli ödüller kazanabiliyor.
-
Akıllı Koridorlar
Bugün, dünyanın bazı noktalarında kullanılmaya başlayan akıllı koridorlar; sürücüleri önlerinde olabilecek kazalar, belirli bir varış noktasına ne sürede ulaşabilecekleri, yaklaşan hava olayları ve sürüşü engelleyebilecek diğer olaylar hakkında uyaran teknolojilere sahip. Sürücülerin, yolculuklarını önceden planlayabilmesini sağlayan bu sistemler, trafiğin rahatlamasına da yardımcı oluyor.
State Tech tarafından hazırlanan bir rapora göre; ABD’deki Wyoming gibi eyaletler, araçların sıkışık ve tehlikeli alanlardan güvenli bir şekilde geçmesine yardımcı olmak için V2I (araçtan altyapıya) teknolojilerini kullanıyor. Bu programa kaydolan sürücülere; çeşitli noktalara yerleştirilmiş 75 adet kısa menzilli iletişim cihazı ile güvenlik, hava ve yol durumları hakkında uyarılar gönderiliyor.
İTÜ Çekirdek #TeknolojikKentler Programı Seni Bekliyor!
Kentine inovasyon katacak teknolojiler geliştiriyorsan İTÜ Çekirdek’te yerin hazır! Yıl sonunda düzenlenecek Big Bang Start-up Challenge’ta İBB – İstanbul Planlama Ajansı’nın 450 bin TL nakdi desteğini almak, girişiminin ticarileştirmeye yönelik eğitim, seminer, Ar-Ge fonu ve laboratuvar altyapısından faydalanmak ve İstanbul Planlama Ajansı’nın uzman kadrosundan oluşan mentor ağıyla buluşmak istiyorsan İTÜ Çekirdek #TeknolojikKentler Programı’na hemen başvur!
Kaynak: https://www.nec.co.nz/market-leadership/publications-media/5-examples-of-smart-city-transportation-solutions/