5 Maddede Sigorta Sektöründe Otomasyon Kullanmanın Faydaları
Pek çok sektörde olduğu gibi, otomasyon süreçlerini hayata geçirmek, sigortacılık faaliyetlerini de çok daha kolay ve hızlı hale getiriyor. Operasyonel ve idari yönetimde otomasyon, süreçlerin kolaylaşmasını sağladığı gibi manuel katılımı da en aza indiriyor.
Süreçleri otomatikleştirmenin, sigorta şirketlerine daha pek çok faydası bulunuyor.
Gelişmiş İş Teklifi Alımı
Akıllı otomasyon sistemleri, teklif ve riskleri içeren formlardaki eksik bilgilerin önüne geçebiliyor ve hangi formatta olursa olsun verilen bilgiyi işleyerek sisteme yükleyebiliyor. Otomasyon sistemleri ayrıca kote edilecek riski belirleyebiliyor ve bunu uygun sigortacıya atayabiliyor. Bu sayede sigorta şirketleri, manuel süreçlere kıyasla çok daha gelişmiş iş teklifleri gerçekleştirebiliyor.
Talep İşleme
Hızlı ve sistematik hasar işleme, sigorta şirketlerinin başarısı için büyük önem taşıyor. Anca bu süreç genellikle çok fazla zaman ve emek gerektiriyor. Şirketlerin çeşitli kaynaklardan, çok miktarda veri toplaması gerektiğinden, talep işleme birkaç gün sürebiliyor ve hataya açık olabiliyor. Bu durum da hem sigortacılar hem de müşteriler için zaman zaman hayal kırıklığı yaratabiliyor.
Otomatik talep işleme ise manuel çalışma miktarını %80’e varan oranda azaltabiliyor ve doğruluk payını yüksek oranda artırıyor.
Gerçek Zamanlı Hasar Değerlendirmesi ve Onarım Tahmini
Kayıp ve hasar tahmini, sigorta şirketleri için en çok zaman alan ve uğraş gerektiren işler arasında yer alıyor. Ancak otomasyon süreçlerinin hayata geçirilmesiyle gelişmiş yapay zekâ algoritmaları, gerçek zamanlı hasar değerlendirmesi yapabiliyor. Yapay zekâ destekli sistemler, araç hasarlarını kolayca değerlendirebiliyor, iddiaları ve hatta ödemeleri gerçek zamanlı olarak hızlandırabiliyor, çalışanlar içinse zaman ve emekten tasarruf sağlıyor.
Mevzuata Uygunluk
Sigorta şirketlerinin önemli sayıda düzenlemelere uyması gerekiyor. Bu düzenlemelerde yapılan değişiklikler ise genellikle çalışanların iş süreçlerine yeniden uyum sağlamak ve yeniden düzenlemeler yapmakta zorlanmasına neden oluyor. Uyum ihlalleri ise şirketlere hem mali hem de operasyonel açıdan zarar verebiliyor.
Otomasyon sistemlerinin hayata geçirilmesi, manuel mevzuat uyumluluğu ihtiyacının yerini aldığı için şirketlerin düzenleyici süreçleri iyileştirmesine yardımcı olabiliyor.
İletişim Merkezi Desteğini Optimize Etme
Konuşabilen yapay zekâ, günümüzde sigortacılık da dahil olmak üzere neredeyse tüm sektörlerde kullanılıyor. Sohbet robotları olarak bilinen konuşma tabanlı yapay zekâ; müşterilere, nerede veya ne zaman ihtiyaçları olursa olsun, müşteri desteğine anında erişmelerini sağlıyor. Bir müşteri destek sistemi olarak bu sohbet robotları, çevrimiçi sorguların %50’ye yakınını başarıyla sonuçlandırabiliyor. Sonuç olarak ise müşteri memnuniyeti artarken operasyonel maliyetler de etkin bir şekilde azalıyor.
Yeni nesil sigortacılığa, sen de girişiminle katkı sağlamak ister misin?
İTÜ Çekirdek olarak, yapay zekâ modellerinden makine öğrenimine; sigorta sektöründe çığır açacak yeni nesil teknolojiler geliştiren girişimleri, sektörün önde gelen sigorta şirketleri AgeSA, Agito, AkSigorta, Axa Sigorta, HDI Sigorta ve Neova Sigorta ile buluşturmaya devam ediyoruz. Sen de sigorta sektörünü inovasyonla geliştirip büyütecek ve sektördeki dijital dönüşümü hızlandıracak teknolojiler geliştiriyorsan seni İTÜ Çekirdek’e bekliyoruz.
Kaynaklar:
https://medium.com/geekculture/top-7-use-cases-of-automation-in-the-insurance-industry-9e405f1e83f8
https://www.postgrid.com/automation-in-insurance-industry/