İTÜ Çekirdek girişimlerimizin yatırım serüvenlerini mercek altına aldığımız röportaj serimizden herkese merhaba! Yatırıma Giden Yol serimizin bu haftaki konuğu; Aksa Akrilik’ten 3 milyon dolar değerleme ile yatırım alan İltema! Sorularımızı, İltema Kurucu Ortağı Ayhan Prepol yanıtlıyor!

Röportaj serimizin tüm girişimcilerimize ve girişim adaylarına ilham olmasını umuyoruz. Aklınıza takılan herhangi bir soruda, https://blog.itucekirdek.com/iletisim/ adresinde yer alan mesaj kutucuğunu doldurarak bizimle iletişime geçebilirsiniz!

Merhaba, sizi ve İltema ekibini okuyucularımıza tanıtmak isteriz.

iltema_ayhanprepol

Merhaba, ben Ayhan Prepol. İltema’nın kurucu ortağıyım. Nanoteknoloji ve tekstil üzerine çalışmalar yaptım. Bu çalışmalar sonucunda iki patent ve bir faydalı model olmak üzere üç adet fikrim Türkiye Patent Enstitüsü tarafından tescillendi. Aldığım iki patent ayrıca TPE tarafından gümüş madalya ile ödüllendirildi. Projemiz ile katıldığım birçok yarışma, etkinlik ve organizasyonlardan onun üzerinde ödül aldık.

Ortağım Dr. Mustafa Erol, ısı yayan polimerler üzerine doktora yaptı. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Ayrıca Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde kurulmuş olan Elektronik Malzeme Üretim Merkezi’nin (EMUM) Müdürü.

“İltema; otomotiv sanayisinden savunma sanayisine, outdoor ürünlerden ev tekstiline, medikalden inşaat sektörüne pek çok farklı alanda ürün geliştiren ve bu ürünlerin bir kısmını ticarileştiren Ar-Ge şirketidir.”

İltema nedir? Ne yapar?

İltema; elektrik-elektronik, metalürji-malzeme ve tekstil mühendisliği disiplinlerinin bir araya gelmesiyle, yerli kaynaklar kullanılarak, yeni nesil ileri teknoloji malzemelerin tasarım ve üretim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği bir Ar-Ge şirketi. Temel olarak düşük voltajlar ile çalışabilen, metalik direnç elemanı içermeyen, pil ve akü gibi taşınabilir güç kaynakları ile çalışabilen, elektrik çarpma riski taşımayan, ısı yayan kumaşların tasarımı, geliştirilmesi ve üretimini gerçekleştiriyoruz.

İltema olarak, teknik tekstil alanında faaliyet gösteriyoruz; ısınma ve izolasyon ihtiyacı için kumaşlar üretiyoruz. Otomotiv sanayisinden savunma sanayisine, outdoor ürünlerden ev tekstiline, medikalden inşaat sektörüne pek çok farklı alanda ürün geliştirdik ve bu ürünlerin  bir kısmını da ticarileştirdik.

iltema_urun

İltema’nın bir kuruluş hikayesi var mı?

İltema’nın geliştirdiği ısı yayan kumaşlar, ısı ihtiyacı olan birçok alanda kullanılabilecek nitelikte olup, tamamen yerli kaynaklar kullanılarak üretiliyor. Kuruluş tarihimiz 2016 olsa da benim bu ürünün ilk prototiplerini üretmem 2013 yılına dayanıyor. 2014 yılında, ortağım Mustafa, ısı yayan malzemeler üzerine olan tecrübesiyle bana akademik destek sunmaya başladı. Böylece, ilk prototipler sürekli iyileştirme yaklaşımı ile endüstriyel ve akademik açıdan birçok yönden test edilmiş ve bu testleri başarı ile geçti. Bu tarih itibari ile çok sayıda konferans, çalıştay, fuar, yarışma ve proje pazarı gibi etkinliklere katılım sağlayarak ürün ve teknolojimizi ilgili kişilere tanıttık. Bu kapsamda elde ettiğimiz başarılar ise aşağıdaki şekilde:

2014 – TET Proje Ödülleri- Enerji ve Çevre Verimliliği (İkincilik)
2015 – 5. Türkiye Enerji Zirvesi (İlk 5)

2016 – TÜBİTAK 1512 Bireysel Genç Girişimcilik Programı (BiGG)
2017 – İzmir İnovasyon Haftası (Sunum)
2017 – FIT Geleceğin İnovasyon Teknolojileri (Üçüncülük)
2017 – İzmir Ticaret Odası – Umut Vadeden Projeler (Final 10)

2018 – ITU Bigbang (İlk 20, En Yüksek Nakdi Destek)

2019 – Takeoff International Start-Up Challenge (İkincilik)

2019— TPE İki Gümüş Madalya

2019 – Ford Otosan Demoday – Birincilik

2020—Kworks Demoday Sunum Yapan Projeler Arasında

2020— Techxtile Challenge Yarişmasında Finalist İlk Altı

2021—Hello Tomorrow Demo Day Sıunum

2021—Odtü Enerjim Sensin Proje Çağrısı Kapsamında Seçilen Proje

Rakiplerinizden sizi ayıran özellik nedir?

İltema olarak, rakiplerimizden ayrıştığımız en temel iki nokta; tamamen yerli kaynaklar ve hammadde kullanımı ve üretim yöntemimiz ve bu sayede sağladığımız ciddi maliyet avantajı.

“İltema olarak, Aksa’nın stratejik açıdan çok önemli bir partner olması ve beraberliğin olumlu etkiler yaratacağını bildiğimiz için görüşmelere çok önem verdik.”

Yakın zamanda bir yatırım aldınız. Süreç nasıl gelişti, kimler katıldı, neler yaşandı bu süreçte?

Deniz Tunçalp hocamızın fitili ateşlemesi sayesinde başladı diyebilirim. Aynı zamanda İTÜ Çekirdek mentorlarından olan Aksa Akrilik A.Ş Yatırım Direktörü Abdullah Ocak Bey’den aldığım mail üzerine, ilk online toplantımız 2020’nin aralık ayında gerçekleşti. Toplantımıza, Yatırım Direktörü Abdullah Ocak Bey, Mali İşler Direktörü Erdinç Kazak Bey ve Ar-Ge Direktörü Didem Tunçbilek Hanım katılım sağladı. Daha sonraki süreçte İzmir’de gerçekleştirdiğimiz toplantı sonrası, Aksa A.Ş Genel Müdürü Sayın Cengiz Taş Bey’in de katılımıyla “İltema olarak neler yaptık, Aksa ile neler yapabiliriz” gibi konuları paylaşmak üzere bir toplantı daha gerçekleştirdik.

İltema olarak, stratejik açıdan çok önemli bir partner olması ve beraberliğin olumlu etkiler yaratacağını bildiğimiz için bu görüşmelere çok önem verdik. Zira Aksa, zaten bizim en önemli bileşeni satın aldığımız bir kurumdu. Bu süreçte bize inanan ve böyle bir ortamda yatırım yapma kararı alan Aksa Akrilik A.Ş yönetimine ve yönetim kurulu üyelerine bir kez daha teşekkür ediyorum.

iltema_aksa_yatırım

En büyük hedefimiz İltema’yı en kısa sürede mevcut değerlemesinden on katı değerlemeye taşımak!

İltema’nın hedefleri neler?

Bu önemli birliktelik bizim hedeflerimizi de hızlandırdı. Zira Aksa’nın gücü ile çok kısa sürede yurt dışı piyasalarda görünür olma ve pazara girmeyi istiyoruz. Hızlı bir şekilde fuar katılımları ile portföy genişletmeyi hedefliyoruz. Bundan sonraki süreçte, büyük sanayi oyuncuları ile görüşmeler gerçekleştirmek bizim için daha kolay ve ulaşılabilir olacak. Böylece, en büyük hedefimiz İltema’yı en kısa sürede mevcut değerlemesinden on katı değerlemeye taşımak!

“Girişimcilerin gelgit yaşadıkları dönemlerde yanlarında olup onlara inanan ve destek veren kişiler çok önemli!”

Bir girişimci olarak mutlaka inişleri ve çıkışları yaşamışsınızdır. Peki, yapamayacağım artık deyip, bırakma noktasına geldiğiniz oldu mu?

Bu anlar, belki de pek çok girişimcinin yaşadığı anlardır ve sadece yanlarında teşvik eden, onlara inanan ve destek olan insanlara sahip, inatçı olan ve asla pes etmeyen kişilerin kazandığı bir süreçtir. Bu süreçleri bir girişimci olarak elbette ben de yaşadım, hatta fikir aşamasında iken “satayım” dediğim anlar dahi oldu ancak bunlar, gelgitlerin olduğu dönemler. İşte tam bu anda yanınızdaki kişiler çok önemli! Size “sat” diyorlarsa, aileniz arkanızda değilse, kendinizi çok zor durumda hissedebilirsiniz. Çoğu girişim belki bu aşamada sonlandı. Sonrasında başkalarının başarısını, kendi iş fikrinden çıktığını gördü.

Ben böyle bir şey yaşamak istemezdim, zira yanımda olan kişiler ve ailem desteğini bana hep hissettirdi. İnandığım projeyi sonuna kadar kovaladım.

“Girişimcilere çağrım: “Asla pes etmeyin, projenize inanıyor ve doğru işler yapacağınız konusunda olumlu tepkiler alıyorsanız zorlayın!”

Yatırım almak isteyen ya da yatırım turunda olan girişimlere tavsiyeniz ne olur?

Her girişimci kendi iş fikrini başkasından çok daha iyi bilir. Bunu, karşısındaki kişilere en yalın ve en anlaşılabilir şekilde anlatmak çok önemli.  Bazı oturumlarda 3-4 dakikada iş fikrini, farkını, iş potansiyelini ve neden seçilmesi gerektiğini anlatması gerekiyor ki bence bu, dünyanın en zor işi. Bu gibi durumları yaşayan girişimcilere çağrım; “Asla pes etmeyin, projenize inanıyor ve doğru işler yapacağınız konusunda olumlu tepkiler alıyorsanız zorlayın!” Birçok etkinlik, proje yarışmaları Demo Day’ler, yatırım toplantıları var; girişimciler hepsine başvurmalı. Unutmamalılar: “İnanıyorlarsa, bir gün onlara inanan birini mutlaka bulacaklar!”.

Sektörünüzün gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

O kadar çok farklı alanlara dokunan bir girişimimiz var ki her sektör için çözüm üretebiliyoruz. Canlılar için temel ihtiyaç olan ısınma; aynı zamanda otomobiller, zemin buzlanmayı önlemek ya da çatılardaki kar birikmesini önlemek için de gerekli olabiliyor. Çok geniş bir yelpazede ürün hazırlayabildiğimiz için ve önemli bir ihtiyacı karşıladığımız için her daim pazarın içinde yer alacağımızı düşünüyorum.

Eklemek istedikleriniz neler?

İltema olarak, birkaç yeni iş birliğimizden bahsetmek istiyorum. Bursa’ da kurulu Meyis Otomotiv Sanayi’nin onaylı tedarikçisi olarak kabul edildik. Tren koltuklarının ısıtılması konusunda ürün vermeye başladık. Performans açısından onaylanan ürün bizim ürünümüz oldu ve bu ürünler yurtdışı pazarına gönderilecek. Ayrıca, Arçelik ile 1.707 siparişe dayalı Ar-Ge proje başvurusu için ön anlaşmaya vardık. Yedaş Elektrik Dağıtım ile EPDK proje başvurusu gerçekleştirdik.

Son olarak, İTÜ çekirdek ailesine bize gösterdiği sonsuz destek için teşekkür ediyoruz. Girişimciler için iyi ki varsınız!

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close