Girişimlerin için yatırım alabilmek büyük önem taşıyor. Ancak yatırım alma süreci, zaman zaman zorlu ve stresli olabiliyor. Bu süreci en kolay şekilde ilerletebilmek için yatırım arayışında olan girişimlerin, risk sermayesi hakkında bilmeleri gereken bazı detaylar bulunuyor.

Sermayenizi Emniyete Alın

Yatırım arayışınıza fonlarınızın bitmesine en az altı ay kala başlayarak 6-8 ay arasında bir vadeniz kalmasını sağlamanız önem taşıyor. Bundan yaklaşık bir yıl sonra ise A Serisi fon toplama sürecine geçebilirsiniz. Bu zaman çizelgesi, bir buçuk yıl içinde Seri A ölçütlerine ulaşmanız gerektiği anlamına gelir ve bir sonraki seviye yatırımcılarla turu tamamlarken girişiminize altı aylık bir tampon sağlar.

Buna ek olarak, yeterli sermayenizin olması da kaynak arama sürecinde girişiminize zaman kazandırır. Bu süre, durum tespiti prosedürleri, müzakereler ve yatırımın güvence altına alınmasıyla ilgili diğer adımlar için gereklidir. Hem girişimin hem de yatırımcıların, yakın bir nakit sıkıntısı baskısı olmadan fırsatı iyice değerlendirmelerine olanak tanır.

Uzun Bir Kaynak Yaratma Sürecine Hazırlıklı Olun

Aktif kaynak yaratmaya başlamanın ikinci adımı, en iyi ihtimalle 3 ila 6 ay sürecek uzun bir kaynak yaratma sürecine hazırlanmaktır. Finansman turunun büyüklüğü zaman çizelgesini etkileyebilir; daha büyük finansman turları genellikle daha kapsamlı durum tespiti, müzakereler ve yasal süreçler içerir ve potansiyel olarak süreyi uzatır.

Yatırımcılardan Oluşan Bir Veri Tabanı Oluşturun

100 veya daha fazla yatırımcıdan oluşan bir veri tabanı oluşturun. Onlarla görüşmeler başlatın ve bu etkileşimleri kapalı anlaşmalara dönüştürmeye çalışın. Bir sonraki tur için önemli kilometre taşlarına ulaşmak için gerektiği kadar bağlantı kurun.

Şeffaf Olun

Şeffaflık; net ve doğru bilgiler sunarak eylem ve kararlarınızın sorumluluğunu üstlendiğinizi gösterir ve güven duygusunu pekiştirir. Çarpıtılmış bilgiler durum tespiti sürecinde, önünüze bir engel olarak çıkabileceğinden; bu durum yatırımcıları kaybetmenize yol açabilir ve daha da önemlisi, sizinle ilişki kurmaktan vazgeçmelerine neden olabilir.

Şeffaflığın sadece bilgi paylaşmaktan ibaret olmadığını; açıklık, güven ve hesap verebilirlik kültürünü teşvik etmekle ilgili olduğunu daima hatırlamanızda fayda var.

Kaynak: https://www.entrepreneur.com/starting-a-business/venture-capital-101-a-comprehensive-guide-for-startups/466550

Görsel Kaynak: https://www.shutterstock.com/tr

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close