Aksiyon kamera üreticisi GoPro 2016 yılında Karma modeliyle giriş yaptığı drone pazarından çekildiğini açıkladı.

Karma, 799 dolarlık satış fiyatıyla 2016 yılının sonlarına doğru pazara sunulmuştu. İlk başlarda oldukça rağbet görse de zamanla eksikleri olan ve oldukça pahalı bir ürün olduğu kanısına ortaya çıktı. Ayrıca en ciddi rakibi DJI’ın da Mavic Pro ile pazara giriş yapması Karma’nın işini epey zorlaştırdı.

Tüm bu yaşananlar GoPro’ya 2016 yılında 373 milyon dolar kaybettirdi. Açıklanan mali raporda 2017 yılında Karma’nın fiyat bandında 2 numaralı pazara girmesine karşın pazarda çok fazla rekabet olduğu bu nedenle de marj zorluklarıyla karşı karşıya olduğu belirtildi. Tüm bu faktörlerin havacılık pazarında kalmayı imkansız hale getirdiğini ifade eden GoPro, elinde kalan Karma’ları sattıktan sonra pazardan tamamen çekileceğini duyurdu.

Çalışan Sayısı 1.000’in Altına İnecek

Bu açıklamanın ardından işten çıkarma haberlerinin gelmesi de gecikmedi. Şirket 2016 yılından bu yana 4. kez işten çıkarma yapacağını duyurdu. Son işten çıkarmalarla GoPro’nun global personel sayısı 1254’ten 1000’in altına inmiş olacak. Şirketin yeniden yapılanmak için de on milyonlarca doları gözden çıkaracak.

GoPro’nun yaşadığı bu talihsizlikler elbette yıllık gelirinin büyük oranda düşmesine neden oldu. GoPro 2017 yılının 4. çeyreğindeki yaklaşık 340 milyon dolar gelir elde etti. Ancak şirketin tahminleri bunun çok daha üstündeydi. Şirket 4. Çeyrekte gelirinin 470 milyon dolar olmasını umuyordu.

GoPro halka açıldığı 2014 yılından bu yana en kötü finansal yılını geçirdi. Ancak bunu durdurmakta da kararlı. Şirket önümüzdeki günlerde çıkması planlanan amiral gemisi Hero 6 Black’in satışını teşvik etmek için fiyatını 499 dolardan 399 dolara düşürdüğünü açıkladı.

CEO Nicholas Woodman 2018 yılından umutlu olduğunu dile getirdi ancak üstü kapalı olarak maddi problemleri kabul etti. Woodman, verdiği bir röportajda GoPro’nun satışı konusunda aktif bir arayışları olmasa da büyük bir şirketin ortaklığıyla daha güçlü olabileceklerini dile getirdi.

GoPro’nun hikayesi zirvede kalmanın, en az zirveye çıkmak kadar zor olduğunun canlı bir örneği.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close