Programlama öğrenebileceğiniz çevrimiçi platformlar

Girişimcileri yalnıza profesyonel yetenekleri başarıya taşımaz; kişisel nitelikler de girişimcilik serüveninin başarıya ulaşmasında etkili olurlar. Gelgelelim, bir girişimciyi başarılı kılacak evrensel bir yetenekler ve nitelikler setinden bahsetmek mümkün görünmüyor.
Çatısında 400’den fazla şirketi bulunduran Virgin Group’un kurucusu Sir Richard Branson, renkli ve paylaşımcı kişiliği ile girişimcilerin örnek aldığı en başarılı iş insanları arasında sayılabilir. Fakat ilginçtir ki, Branson’ın kendisini başarıya ulaştırdığını belirttiği tavsiyelerin çoğunlukla tersini yapan Steve Jobs’ın da başarılı bir girişimci ve ötesinde bir ikon olduğunu kabul etmek durumundayız.
Uzun lafın kısası; her girişimcilik serüveni, kimi nesnel kural ve dinamiklerden etkilenen öznel bir çabadır. Liderlik vasfı ve erdemleriyle, teknik ustalığa sahip olmadan başarılı teknoloji girişimleri yaratmak mümkünken, böylesi riskli senaryolar başarıyı pamuk ipliğine bağlar.
Programlama öğrenebileceğiniz çevrimiçi platformları derlememizin amacı, öğrendikleriniz ile kendi başınıza bir yazılım inşa etmenizden ziyade; teknik ekibiniz ile aynı teknik mercekten bakabilecek ve ürününüzü mümkün kılan perde arkası dinamiklerini anlayabilecek yetkinliğe erişmeniz.
Bilmek ile gurusu olmak farklı anlamlar taşırlar. Programlama bilmeniz, teknik ekibiniz ile daha yakın çalışmanızı sağlarken; growth hacking süreçlerini de bizzat yürütebilmenizi mümkün kılar. Growth hacking’in girişiminize neler katabileceğini buradan hatırlayabilirsiniz.
Derlediğimiz çevrimiçi platformların çoğunluğu ‘yaparken öğren’ mantığını benimseyerek; teorik eğitim de almak isteyen kullanıcıları için işlevsel pratik bilgiler kazandırıyor. Öte yandan, yaparken öğrenme tekniğinin yeni öğrenilen bilgilerin uzun dönem hafızada depolanmasını sağladığı da bilinmektedir.
Son olarak, listemizde yer alan platformların neredeyse hepsi girişimcileri ücretsiz eğitiyor. Programlama odağında olmadıklarından listemizde yer vermediğimiz Coursera, Udemy ve Alison platformlarının da girişimciler ve adayları için son derece faydalı kaynaklar olduklarını hatırlatırız.
- Coding For Entrepreneurs: Teknik yeteneklere sahip olmayan girişimciler için programlama dersleri. Adım adım projenizi hayata geçirebilir; Python, Django, JQuery, HTML, CSS ve dahasını öğrenebilirsiniz.
- Codecademy: HTML, CSS, JavaScript, jQuery, PHP, Ruby, Python, API.
- Khan Academy: Basit Programlama, Çizim Tuvali, Animasyon, Kullanıcı Etkileşimi.
- Code School: HTML5, CSS, CSS3, jQuery, Ruby, iOS, Objective-C.
- Code Avengers: HTML, CSS, JavaScript Giriş Dersleri.
- Udacity: Web Geliştirme, HTML5, Python, Java, Bilgisayar Bilimi, Algorithm, AI.
- Treehouse: HTML, CSS, CSS3, JavaScript, jQuery, Ruby, iOS, Android, UX, Veri Tabanı.
- CodeHS: Problem Çözme, JavaScript, Animasyon, Oyun Programlama.
- SQLZOO: SQL Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey.
Şimdi karar sizin; ‘kırmızı hap‘ı alıp dijital dünyanın nasıl mümkün olduğunu öğrenmek ister misiniz?