Daha önce ‘growth hacking’ terimini duyduğunuza şüphe yok. Moda sözcükler üretmekte teknoloji ve girişimcilik dünyalarının üstüne tanınmaz fakat growth hacking bundan çok daha fazlası; büyümek ve ölçeklenmek için bir olmazsa olmaz.

Geçtiğimiz hafta (27 Temmuz, 18.20) İTÜ ARI Teknokent ARI 3 binasında bulunan İTÜ Çekirdek Açık Ofisi’nde gerçekleştirilen seminerde Yakup Bayrak girişimcileri growth hacking’e dair aydınlatmıştı. Ücretsiz semineri kaçıranlar (ve bilgilerini pekiştirmek isteyenler) için growth hacking’e giriş seviyesinde bir göz atmakta fayda gördük.

Growth hacking, işinizin hızlı bir başarılı çıkış yakalaması için ihtiyaç duyduğu patlayıcı ivmeyi sağlayacak sürecin oluşturulmasına işaret eder. Her ne kadar girişimcilik dünyasında popüler olmaya başlamışsa da, durgunlaşmış bir firmayı yeniden büyüme ivmesine sokmak için de kullanılabilir.

Çoğu firma growth hacking terimine karşı temkinli bir tavır takınıyor; bunda henüz Türkçe’ye uyarlanmamış ve agresif çağrışımlar yapan isminin katkısı göz ardı edilemez. Gelgelelim, growth hacking süreci aşağıdaki gibi dört basit adıma sadeleştirilebilecek kadar yalınlaştırılabilir (aynı şekilde kompleks bir hal kazandırılabilir).

  1. Ana hedefinizi küçük hedeflere bölün

Her firmanın nihai bir hedefi olmalıdır. Söz gelimi, yıllık 10 milyon dolar gelir üreten bir marka yaratmak gibi. Bu ve bunun gibi uzun vadeli büyük hedeflere erişebilmek için sayısız küçük hedefler üzerine sürekli çalışmanız ve başarılı olmanız gerekir. Çevrimiçi satış yapan bir girişimi bu büyük hedefe götürecek küçük hedeflere örnek vermek gerekirse:

  • Web sitesini tekil ziyaretçi sayısını 20 binden 30 bine çıkarmak.
  • Bir ay içerisinde hedef kitleden 100 yeni e-posta adresi edinmek.
  • Ay bitmeden vazgeçilen satın alma oranını yüzde 3’ün altına düşürmek.

Nihai hedefinize ulaşmak için küçük hedeflere saldırmanız gerekir. Ancak bu şekilde istediğiniz büyüme kulvarını takip edebilir ve gerçekten nihai hedefinize doğru ilerleme kaydettiğini görebilirsiniz.

  1. Tüm veri setlerini analiz edin ve ölçün

Sayılar yalan söylemezler ve büyük veri sayesinde artık sayıların anlaşılabilir kıldığı sırlar hiç olmadığı kadar işlevsel hale geldi. İşinizin performansıyla ilişkilendirdiğiniz her veri kaynak noktası, girişiminizin başarısının yegane ölçütüdür. Sayıların size anlattıklarına ne kadar hakim olursanız, patlayıcı büyümeye ulaşmanızı sağlayacak hesaplanmış kararlar vermeniz o denli artar.

  1. Gelir üreten ve size özel bir dönüşüm hunisi geliştirin

Dijital devrime ayak uydurmak isteyen her firmanın kendine özel bir dönüşüm hunisi oluşturması ve bunun matematiksel takibini yapması gerekir. Küçük hedefler belirlemede ve verileri analiz etmede ne kadar iyi olursanız olun, dönüştürme huniniz yeterince yaratıcı değilse umduğunuz büyüme ivmesini yakalayamayabilirsiniz.

Dönüşüm Hunileri herhangi bir görevi tamamlayacak kullanıcıların izlediği adımları görselleştirmenize ve her adımda ne kadar başarıl veya başarısız olduklarını hızlı bir şekilde izlemenize olanak tanır. Sitenizi geliştirmek ve verimsizliği veya yarıda bırakılan müşteri gezintilerini azaltmak için bu bilgilere göre hareket edebilirsiniz.

Dönüşüm hunileri, potansiyel müşterilerinizin ilk dikkatini çektiğiniz andan başlar ve başarılı bir satışa kadar devam eden süreci görselleştirir. Her girişimin sunduğu ürünler, servisler ve hedef kitlesi farklı olduğundan, tüm firmalar için çalışacak ortak bir dönüşüm hunisinden bahsetmekten sağlıklı değildir.

Örneğin, B2B servisiniz için karar verici konumundaki yöneticileri hedefliyorsanız, pazarlama kampanyalarınız konu odaklı ve direkt olmalıyken, Y Kuşağına teknolojik bir ürün satmak istediğinizde gündeme veya takip ettikleri popüler olgulara göndermeler yaparak daha agresif olabilirsiniz.

Kimi işler e-posta pazarlamasına odaklanırken, kimileri hunilerini sosyal medyayı kullanarak beslemeyi tercih ederler. Bu farkı ortaya koyan ise hedef kitlelerin bilinmesi ve onlara en verimli şekilde ulaşılacak kanalların belirlenmesidir.

  1. Asla varsaymayın

Kararlarınızı varsayımsal düşüncelere dayanarak vermeyin. Mümkün olan her değişkeni test edin; ancak bu şekilde en dikkat çekici kazanımları elde edebilirsiniz. Daha önce de bahsettiğimiz gibi, sayılar yalan söylemezler. Örneğin, web sitenizdeki ‘satın al’ butonunun tasarımı ve rengi bile satışlarınızı etkileyebilir. Böylesi yol ayrımlarında, elinizdeki tüm seçenekleri test etmeniz yararınıza olur.

Growth hacking’e dair detaylı bilgi için Muhammed Tüfekyapan tarafından yazılan ‘Growth Hacking’e Başlangıç‘ isimli e-kitabı ücretsiz olarak edinebilirsiniz.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close