SONY’DEN GİYİLEBİLİR KLİMA

Sony’nin geçtiğimiz yıl duyurulan yenilikçi ürünü giyilebilir klima satışa çıkarıldı. İçine Reon Pocket adı verilen cihazın yerleştirilebildiği bir tişört ile sunulan bu yenilikçi ürün sayesinde aşırı sıcaklardan ve soğuklardan daha az etkilenmek mümkün olacak.

Hareket sensörleriyle kişinin günlük hareketlerini takip eden cihaz, kişinin vücut sıcaklığını 10 derece düşürebildiği gibi 5 derece de artırabiliyor. Android ve iOS uygulama üzerinden kontrol edilebilen cihazın 2-4 saat arasında pil ömrü bulunuyor.

Tokyo 2020 Olimpiyatları ile birlikte lanse edilmesi planlanan ürün pandemi sonrası Olimpiyat oyunlarının ertelenmesiyle önceden planlandığı gibi bu yaz lanse edildi. Ürünün Sony web mağazasındaki satış fiyatı 120 dolar, tişört ise 20 dolar.

MARS’TA YAŞAMIN TEMELLERİ ATILIYOR

Kıyamet Günü’nden kaçış insanoğlunun uzun süredir üzerinde çalıştığı bir proje. Hepimiz uzaylı istilası, iklim felaketleri, salgın hastalıklar gibi kurguların yer aldığı onlarca film izlemişizdir. Pandemi dönemi de dünyanın sürdürülebilirliği ile ilgili birtakım felaket senaryolarını gündeme getirdi.

NASA’nın uzun yıllardır var olan Mars’a seyahat projesi üzerinde çalışmalar devam ediyor. Bunun yanında çeşitli özel girişimlerin uzaya turist göndermek, koloni kurmak gibi projeleri de konuşuluyor. Elon Musk önderliğindeki SpaceX’in de 2023 yılında uzay vatandaşlığı yaratma ve sonrasında Mars’a yerleşim oluşturma planları bulunuyor.

New York merkezli mimarlık firması AI Space Factory de NASA tarafından desteklenen bir proje çerçevesinde 3 boyutlu yazıcılarla üretilen ve Mars hayatına ayak uydurabilecek yapılar  üzerinde çalışıyor.

Mars yüzeyindeki kayalardan elde edilebilecek maden ve materyaller kullanılarak oluşturulan Marsha adındaki yapıların insanları yüksek radyasyondan ve sıcaklıklardan koruyabildiği söyleniyor.

JAPON GİRİŞİMDEN KORONAVİRÜSE KARŞI AKILLI MASKE

Telefonunuzdaki uygulamayla entegre olabilen ve telefonunuzu kulağınıza götürmeden arama yapmanızı sağlayan akıllı maske uygulaması Japon bir girişim tarafından hayata geçirildi.

Kumaşında bulunan bluetooth algılayıcılarıyla telefondaki uygulamaya bağlanabilen maske, konuşmaları metinlere dönüştürerek mesaj göndermenize de olanak sağlıyor. Maske ve uygulama aracılığıyla Japoncadan sekiz dile çeviri yapılabiliyor.

Yıllardır bir robot geliştirme projesi üzerinde çalıştıklarını belirten geliştirici firma Donut Robotics CEO’su Taisuke Ono, geliştirdikleri bu teknolojiyi koronavirüs salgını sonrası yeniden şekillenen toplum için bir ürün yaratmak üzere kurguladıklarını belirtiyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close