MIT Mühendislerinden Akıllı Şehirlerde Veri Akışını Yönetmek için Etkili Bir Algoritma

MIT (Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) mühendisleri; bir kablosuz ağı, birden çok kaynaktan gelen bilgi akışını kontrol edecek şekilde yapılandırırken, ağın en yeni verileri iletmesini sağlayan yeni bir yöntem geliştirdi.

Geleneksel bir wi-fi yönlendiricisini değiştirerek, kendi deyimleriyle, ağın bir trafik polisi gibi davranmasını sağlayan araştırma ekibi; bu yöntem sayesinde, birden fazla araç takip drone’unu görevde tutmak için en yeni verilerin önceliklendirilip aktarılmasını sağladı. Geliştirdikleri algoritmayı birden fazla hareketlilik izleme uçağı ile test eden ekip; bu yöntemin yakın gelecekte akıllı şehirlerde veri akışını yönetmek için oldukça etkili olacağını düşünüyor.

 

Sussex Üniversitesi Araştırmacıları Deniz Yosunundan Sağlık Sensörleri Üretiyor

Sussex Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi; kaya tuzu, su ve deniz yosunu gibi doğal elementleri grafenle bir araya getirerek yeni sağlık sensörleri geliştirmeyi başardı. Yalnızca doğada bulunan bileşenlerle yapıldıkları için biyolojik olarak tamamen parçalanabilir olan sensörler bunun yanı sıra hassasiyet açısından; sağlık monitörlerinde kullanılan, mevcut sentetik bazlı hidrojellerden ve nanomateryallerden daha iyi performans gösteriyor.

Sensörlerin ne kadar hassas ise kişinin hayati belirtilerini o kadar doğru kaydedebileceğini ifade eden araştırma ekibi; tamamen doğal içeriklerle yapıldıkları için hafif, uygulaması kolay ve güvenli olan sensörlerin genel hasta deneyimini de önemli ölçüde iyileştireceğini düşünüyor.

 

Çinli Bilim İnsanlarından Grafen Tabanlı, Giyilebilir Yapay Boğaz

Pekin Tsinghua Üniversitesi bilim insanları; boğaza kolayca yapışabilen ve zar zor duyulan seslerin, hatta fısıltıların normal ses seviyesinde konuşmaya dönüştürülmesine yardımcı olan yeni bir cihaz geliştirdi.

Grafen tabanlı, akıllı ve giyilebilir yapay boğaz olarak isimlendirilen, 25 mikrometre derinliğindeki cihaz; basit bir yapıştırıcı ile kişinin boğazına yapıştırılabiliyor ve cihazdaki küçük teller, madeni para büyüklüğündeki bir pille çalışan mikrodenetleyiciye bağlanıyor. Grafen sensörlerin, cilt yüzeyindeki küçük titreşimlerin tespiti için ideal olduğunu açıklayan araştırma ekibi; cihazın, deri yüzeyine iletilen kas hareketlerini ve ses titreşimlerini algılayarak konuşmaya dönüştürebileceğini ifade ediyor. Cihazın özellikle ses engelli hastalarla iletişim kurmak için hâlihazırda var olan teknolojilerden çok daha kullanışlı olduğunu belirten ekip; cihazın nörolojik hastalıklar, kanser, travma gibi sesin iletimini ve tanınmasını engelleyen durumlardan da etkilenmediğinin altını çiziyor.

 

Kaynaklar:

https://techxplore.com/news/2023-03-traffic-cop-algorithm-drone-swarm.html

https://www.sciencedaily.com/releases/2023/03/230302073253.htm

https://news8plus.com/chinese-team-creates-vocal-cords-on-a-chip/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close