2010 yılında ilk sürümü yayınlanan Angular web uygulama iskeletinin en popüler web teknolojilerinden biri olması uzun sürmemişti. O günden bu yana web değişti ve geliştiricilerin yeni ihtiyaçları çeşitlendi. 2014’te duyurulan Angular 2.0’ın amacı da tam olarak bu ihtiyaçları gidermekti.

Angular 2.0’nin web geliştiricileri topluluğu tarafından heyecanla karşılanmasının başlıca sebebi, yeni sürümün bir güncellemeden çok daha fazlası olacağının duyurulmasıydı. Öyle ki, Angular 2.0, ilk sürümle uyumlu dahi olmayan yeniden yazılmış bir web uygulama iskeleti olacaktı. Bugün, duyurusunun üzerinden geçen iki yıl ve bu süre zarfı içerisinde yayınlanan sayısız ön izleme ve beta sürümlerinin ardından, Angular 2.0’nin final sürümü web geliştiricilerine sunuldu.

Google’a göre, “Angular 1 gelişmekte olan web için geliştirme süreçlerinde karşılaşılan sorunları çözüyordu.” Aradan geçen altı yılda, uygulama geliştiricilerinin karşılaştıkları sorunlar yalnızca değişmedi, cihazların çeşitliliğine doğru orantılı olarak daha sofistike bir hal aldı.

Web uygulama iskeleti ya da web uygulama çatısı (web application framework), dinamik web siteleri, web uygulamaları ve web servislerinin geliştirilmesini desteklemek amacıyla tasarlanmış yazılım iskeletleridir. Çok kullanılan fonksiyonların hazır olarak sunulduğu ancak programcı tarafından bu fonksiyonlardan arzu edilen kısımların ek kodlarla istenildiği şekilde güncellenebildiği sistemlerdir.

Google’ın değişen zamana dair tespitleri her ne kadar doğru olsa da, değişen tek şey geliştiricilerin karşılaştıkları sorunların yapısı ve zorluğu değil. Geliştiriciler günümüzde eskisinden çok daha fazla JavaScript iskelet seçeneğine sahipler. Özellikle Facebook’un React isimli iskeleti son dönemde rüzgarı arkasına almış gibi görünüyor.

Google, Angular’ın ilk sürümlerinden birine sahip olan geliştiricilere yeni sürüme kolay güncelleme yolu sunarken; geliştiriciler için Angular ile React arasında bir tercih yapmanın zamanı geldi.

Angular 2.0 birkaç yeni özelliği geliştiricilerin kullanımına sunuyor. Bunların başında modern tarayıcılara ve mobil uygulamalara gelişmiş destek gelirken; Google mühendisleri iskeletin birçok çekirdek fonksiyonunu modülleri taşıyarak, geliştiricilerin üçüncü parti kitaplıklardan yararlanmalarını kolaylaştırmış. Google, yeni Angular ile geliştiricilere uygulama geliştirirken TypeScript kullanmalarını tavsiye ediyor.

Angular ekibi, geliştiricilere birçok rehber ve örnekler sunarak Angular 2.0’ı daha hızlı öğrenmelerini sağlamayı planlıyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close