Jiangan Üniversitesi Araştırmacıları Tek Sarmal Yün İplikten Yapılmış Yapay Kas Geliştirdi

Çin Jiangan Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi; serbest duran, tek sarmal yün ipliğine dayalı yeni yapay kaslar geliştirdi. Neme duyarlı olan ve kururken orijinal sarmal şeklini kolayca geri kazanabilen yapay kasların üretim süreci ise herhangi bir kimyasal ve toksik madde gerektirmiyor. Doğası gereği biyolojik olarak parçalanabilen ve yenilenebilir olan yünden yapılan yapay kaslar, daha sürdürülebilir teknolojiler ve akıllı tekstiller oluşturmak için kullanılmayı da mümkün kılıyor.

Araştırma ekibi; bu yeni çalışmanın gelecekte, robotlar için yeni iplik bazlı aktüatörlerin ve yapay kasların geliştirilmesinde ve akıllı giysiler, akıllı kamp malzemeleri gibi akıllı tekstil ürünlerinin üretiminde kullanılmasını hedefliyor.

Carnegie Mellon Üniversitesi Araştırmacıları Otonom Uçakların Kalabalık Hava Sahasında Gezinmesini Sağlayacak Yapay Zekâ Modeli Tasarladı

Carnegie Mellon Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, otonom uçakların kalabalık hava sahasında gezinmesini sağlayacak bir yapay zekâ modeli geliştirdi. Henüz test aşamasında olan yapay zekâ modelinin, yakın gelecekte, bir insan pilottan farksız hale gelmesi hedefleniyor.

Yapay zekâ modeli; yakındaki uçakları tespit etmek için altı kamera ve bir bilgisayar görüş sistemi kullanıyor. Otomatik konuşma tanıma işlevi sayesinde ise hem gelen radyo mesajlarını anlayabiliyor. Ayrıca pilotlar ve hava trafik kontrolörleri ile iletişim kurmak için doğal dil işleme teknikleri kullanıyor. Henüz gerçek uçakta test edilmemiş olsa da uçuş simülatörlerinde yüksek performans gösteren yeni modelin; teslimat uçağı, hava taksileri gibi ağırlıktan tasarruf gerektiren taşıtlarda kullanılabilmesi hedefleniyor.

Ohio Eyalet Üniversitesi Mühendislerinden Drone Performanslarını Artıracak Yeni Rüzgâr Sensörü

Ohio Eyalet Üniversitesi mühendisleri, akıllı malzemelerden üretilen ve drone gibi araçların performanslarını daha iyi hale getirecek yeni rüzgar sensörleri tasarladı.

Cihazın üretiminde poliviniliden florür (PVDF) adı verilen bir elektrik polimeri kullanan araştırma ekibi; bu polimerin, üzerine basınç uygulandığında elektrik enerjisi ürettiğini ifade ediyor. Bu enerjinin ise cihaza güç sağlamak için kullanılabileceğini belirtiyor. İlk olarak kapalı bir odada test edilen cihaz; hem basıncı hem de rüzgar hızını son derece başarılı bir şekilde ölçümledi. Araştırma ekibi; yeni geliştirdikleri bu cihazın drone ve uçakların performansını artırmanın yanı sıra ileride rüzgar türbinleri gibi yapılar için de kullanılabilecek hale gelmesini hedefliyor.

Kaynaklar:

https://techxplore.com/news/2022-08-artificial-muscles-single-helical-woolen-yarn.html

https://www.roboticsandinnovation.co.uk/news/ai/researchers-develop-ai-pilot-that-can-navigate-crowded-airspace.html

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220808161452.htm

Yazar Hakkında

Paylaşım
Close