Teknoloji Haberleri 2 – 23 Aralık
Gävle Üniversitesi Araştırmacıları, Yapay Zekâ ile Güneş Panellerini Daha Verimli Hale Getiriyor
Gävle Ünversitesi araştırmacıları; çatıdaki güneş panellerinin yerleşimini iyileştirerek daha fazla enerji verimi sağlamasına yardımcı olacak bir yapay zekâ modeli geliştirdi.
Halka açık kadastro haritaları, hava fotoğrafları ve nokta hedef verilerini kullanan yapay zekâ modeli, bu şekilde bir mahalle fotoğrafındaki tüm çatıları tanımlayabiliyor. Bir sonraki adımda, çatıların eğimini ve yönünü değerlendiren model, sonrasında her bir çatının yapısını dikkate alarak kaç tane güneş paneli kurulması ve bu panellerden mümkün olan en yüksek verimin alınması için nasıl konumlandırılması gerektiğini hesaplıyor.
EPFL Araştırmacıları, Robot Tasarımını Bir Adım Öteye Taşıyor
EPFL araştırmacıları, robot destekli görevlerin kapsamını önemli ölçüde değiştirebilecek yeni bir yöntem geliştirdi. Araştırma ekibinin geliştirdiği yeni robot, kanat çırparak uçabilmenin yanı sıra tıpkı kuşlarda olduğu gibi, yatay bir tünek üzerine otonom olarak inebiliyor.
Araştırma ekibi, bir tünek üzerine inebilme yeteneğinin; insansız hava araçları gibi sınırlı pil ömrüne sahip olan ornitopterlerin, güneş enerjisi kullanarak yeniden şarj olmaları için daha verimli bir yol sağlayabileceğini ve böylece onları daha uzun menzilli görevler için ideal hale getirebileceğini ifade ediyor. Ekip aynı zamanda, bir ağaç dalına otonom iniş yapmayı başaran bir robotun, ağaçlardan numune toplama konusunda da son derece faydalı olacağını düşünüyor.
Hong Kong Şehir Üniversitesi Araştırmacıları, Sanal Dünyada Canlı Dokunma Deneyimi Sağlayan Bir Arayüz Geliştirdi
Hong Kong Şehir Üniversitesi’ndeki bir araştırma ekibi; ele takılabilen, kablosuz ve ultra ince özelliklere sahip dokunsal bir arayüz sistemi geliştirdi. WeTac ismi verilen sistem, kişiselleştirilmiş dokunma verilerini toplayarak canlı bir dokunma deneyimi sağlıyor.
Son derece esnek olan, çeşitli poz ve hareketlerde etkili geri bildirim sunabilen WeTac, mevcut cilt VR sistemlerine oranla, eldeki dokunsal geri bildirimi çok daha kolay ve kullanıcı dostu hale getiriyor. WeTac’i şu ana kadar test eden kullanıcılar, spor eğitiminde bir tenis topunu kavramak veya bir kaktüse dokunmak gibi sanal nesneleri hissedebildiklerini ifade ediyor. Araştırma ekibi, bu yeni yöntemin; metaverse, insan-makine arabirimi gibi diğer alanların geliştirilmesi için ilham kaynağı olabileceğini düşünüyor.
Kaynaklar:
https://techxplore.com/news/2022-12-ai-rooftop-solar-panels-efficient.html
https://www.wevolver.com/article/researchers-develop-winged-robot-that-can-land-like-a-bird
https://www.sciencedaily.com/releases/2022/12/221215104536.htm