Teknoloji Haberleri 28 Nisan – 12 Mayıs

UBCO Araştırmacılarından, Meyve Atıklarından Enerji Üretmeyi Sağlayacak Yöntem
British Columbia Üniversitesi – Okanagan (UBCO) araştırmacıları, meyve atıklarını kullanarak yakıt hücrelerine güç sağlamaya yönelik yeni bir yöntem geliştiriyor. Yiyecek atıklarından enerji elde etmenin hâlihazırda kullanılan ancak istenen performansı göstermeyen bir yöntem olduğunu belirten araştırma ekibi, geliştirdikleri yeni yöntem sayesinde, atıklardan elde edilen enerji çıktısının artacağını ifade ediyor.
Ekibin yaptığı açıklamaya göre; mikrobiyal yakıt hücreleri, anaerobik bir anot bölmesi kullanarak meyve atıklarını elektrik enerjisine dönüştürüyor. Bu bölmede oksijensiz hayatta kalabilen anaerobik mikroplar, organik maddeleri enerjiye dönüştürmek için kullanıyor. Araştırma ekibi; geliştirmekte oldukları bu yöntem sayesinde, enerji ihtiyacının karşılanmasına ek olarak gıda israfının da önemli ölçüde azalacağını belirtiyor.
Kral Abdullah Üniversitesi Araştırmacıları, Yapay Bir Görsel Algı Sinir Sistemi Geliştirdi
Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden bir araştırma ekibi, bellek içi ışık sensörü kullanan yapay bir görsel algı sinir sistemi geliştirdi.
İnsan görsel algılama sistemine benzer mantıkta çalışan cihaz; mavi ışık dalga boyu üzerinden iletilen optik görüntüleri algılayıp işlemek ve tanımak için hesaplamalar yaparak bazı çıkarımlarda bulunuyor. Araştırma ekibi; cihazın, görüntülerdeki nesneleri %91 oranında doğrulukla tanıyabildiğini ifade ediyor. Ekip; geliştirdikleri bu sistemin, gelecekte yapay retina ağlarının oluşturulabilmesi adına umut verici olduğunu belirtiyor.
EPFL Bilim İnsanlarından Rüzgâr Yardımıyla Uçabilen Drone
EPFL bilim insanları; kanat şekli rüzgâr koşullarına ve uçuş pozisyonuna gerçek zamanlı uyum sağlayabilen ve rüzgâr gücünden yararlanarak enerji tüketimini azaltan yeni bir drone geliştirdi. Kanatlarının konumu değişebilen drone, uçuşlarını yatay ve dikey olarak gerçekleştirebiliyor.
Morpho ismi verilen drone’un uyarlanabilir kanatları, uçuş süresini artırmanın yanı sıra drone’a daha fazla manevra kabiliyeti sağlıyor. Yol aldığı süre boyunca güçlü ve hızlı rüzgârlarla karşılaştığında, yörüngesini korumak için kanatlarını genişletip daraltabilme kabiliyetine sahip olan drone’un; yüksek voltajlı elektrik hatları, rüzgâr türbinleri, gaz boru hatları ve açık deniz petrol platformları gibi alanları denetlemek için kullanılması hedefleniyor.
Kaynaklar:
https://techxplore.com/news/2023-05-energy-discarded-fruit-microbial-fuel.html
https://actu.epfl.ch/news/new-inspection-drone-uses-wind-to-lengthen-flight-/