Bilim İnsanları, Retinadan İlham Alan Hassas Sensörler Geliştirdi

 Hong Kong Politeknik, Pekin, Yonsei ve Fudan Üniversitesi araştırmacıları; insan gözündeki retinanın işleyişini yapay olarak kopyalayabilen bir mekanizma kullanarak çeşitli aydınlatma koşullarında veri toplayabilen yeni bir sensör geliştirdi.

Araştırma ekibi; 5 yıl önce başladıkları bu çalışma için insan gözünün, farklı aydınlatma seviyelerine kademeli olarak uyum sağlaması ve hem karanlık hem de aydınlık ortamlarda kaliteli görüş elde edebilme özelliklerinden yola çıktıklarını belirtti. Henüz gelişim süreci devam eden cihaz ise yeni bir çevreyi algılayabiliyor, hafızasında bilgi depolayabiliyor ve nöromorfik görsel ön işleme işlemlerini gerçekleştirebiliyor. Ekip bu yöntem ile yakın gelecekte robotların, farklı aydınlatma koşulları altında görüntü ve ölçüm toplamasını mümkün kılmayı hedefliyor.

Imperial College London Araştırmacılarından AR Gözlük ile Hareket Ettirilebilen Robotik Kol

 Imperial College London araştırma ekibi; artırılmış gerçeklik gözlükleri aracılığıyla hareket ettirilebilen robotik kol geliştirdi. Oldukça esnek bir yapıya sahip olan kol, her yöne bükülebiliyor ve döndürülebiliyor.

Araştırma ekibi; yeni geliştirdikleri bu modelin, klasik robotik kollara oranla çok daha işlevsel ve kolay kullanım özelliğine sahip olduğunu ifade etti. Gelecekte artırılmış gerçekliğe dokunma ve ses öğelerini de eklemeyi hedefleyen ekip; robotik kolun bina, araç ve uzay gemilerinin bakımı gibi alanlarda kullanılmasının yanı sıra fizyoterapistlerin hastalara egzersiz yaptırmalarına da yardımcı olmasını planlıyor.

Koreli Bilim İnsanları KOBİ’ler ve Startup’ların Yapay Zekâ Çipi Geliştirmelerini Hızlandıracak

 Elektronik ve Telekomünikasyon Araştırma Enstitüsü (ETRI) araştırma ekibi, küçük ve orta ölçekli işletmelerde ve yeni kurulan şirketlerde yapay zekâ çipleri geliştirmeye harcanan zamanı ve maliyeti azaltan temel bir teknoloji geliştirdi. Geçmişte engel teşkil eden donanım ve yazılım arasındaki uyumluluk ve ölçeklenebilirlik sorunlarını çözen sistem yazılımlarının geliştirilmesi sayesinde, yapay zekâ çiplerinin gelişiminin de hızlanması bekleniyor.

Bir yapay zekâ çekirdek yazılımı olan Deep Learning Compiler ‘NEST-C’yi geliştiren araştırma ekibi, bu sayede yapay zekâ çipleri arasındaki heterojenliği çözerek yapay zekâ çiplerinin geliştirilmesini daha kolay bir hale getiriyor. Ekip; bu yöntemin, şimdiye kadar yeteneklerini çip tasarımına odaklamakta zorlanan KOBİ’ler ve startup’lar için önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

 

Kaynaklar:

https://techxplore.com/news/2022-03-retina-inspired-sensors-visual-perception.html

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220304100948.htm

https://techxplore.com/news/2022-03-ai-core-software-deep.html

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close