Teknoloji Gündemi 15-21 Nisan

NASA’nın Mars programını açıklamasının ardından, bilim tarihinin fotoğraflanan ilk karesinin yayınlanması da büyük yankı uyandırdı. Tokyo Robot Olimpiyatları ise insan neslinin yerini kime bırakacağı sorusunu yanıtlar gibiydi. Detaylar Teknoloji Gündemi’nde…
NASA, 2033’te Mars’a Ulaşmak İstiyor
NASA, 2024’te astronotların Ay’a tekrar ayak basmasını istediklerini açıkça belirtti ve şimdi de Kızıl Gezegen’e doğru yola çıkmış durumdalar- ABD’li uzay ajansı, insanların 2033’te Mars’a ulaşmasını istediğini doğruladı.
NASA’nın yöneticisi Jim Bridenstine Salı günü yaptığı açıklamada, bu amaca ulaşmak için programın diğer bölümlerinin – bir Ay inişi de dahil olmak üzere – daha hızlı bir şekilde ilerlemesi gerektiğini söyledi. Britanstine, Capitol Hill kongresinde düzenlenen bir duruşmada milletvekillerine, “2033’te Mars inişini gerçekleştirmek istiyoruz.” dedi. Cumhurbaşkanı Donald Trump tarafından atanan eski Cumhuriyetçi kongre üyesi, “Ayın inişini yukarı kaldırarak Mars’ın inişini yükseltebiliriz. Ay, yöntemlerimizi/teknolojilerimizi kanıtlama alanıdır” diye ekledi.
NASA, Trump’ın planlarını uygulamak için yarışmakta ve Ay’a insan getirme zaman çizelgesinin 2024’e kadar dört yıl kısaltıldığını duyurdu. Yeni tarih politik olarak da önemli: Trump’ın Beyaz Saray’daki ikinci dönemindeki son yıl olacak. Birçok uzman ve milletvekili, NASA’nın özellikle uzay havası devi Boeing tarafından inşa edilen yeni ağır kaldırma roketi, Uzay Fırlatma Sistemi’nin geliştirilmesindeki büyük gecikmeler nedeniyle son tarihi veremeyeceğinden endişe duyuyor. Mars’a yapılacak herhangi bir görev, gidilebilecek mesafe göz önüne alındığında en az iki yıl alacaktır. Oraya yalnız gitmek, Ay’a ulaşmak için gereken üç gün yerine altı ay sürecektir. Mars’a bir gidiş-dönüş sadece Kızıl Gezegen, Güneş’in Dünya ile aynı tarafına konumlandırıldığı zaman gerçekleşebilir – yani her 26 ayda bir gerçekleşir, yani tarihler 2031, 2033 vb. 2017’de bir NASA bütçe faturası 2033’ü Mars’taki ilk insanlı görev için hedef tarih olarak belirlendi, ancak NASA’nın kendisi yol haritasındaki “2030’lar” hakkında konuştu.
NASA, Ay’ın güney kutbunda bulunan tonlarca buzun nasıl çıkarılacağını ve kullanılacağını öğrenmek istiyor. Bridenstine, “Su buzu solunacak havayı, içilecek suyu, yakıtı temsil ediyor” dedi. “Elbette ki amaç sadece insanları Ay’ın yüzeyine çıkarmak değil, başka bir dünyada yaşayabileceğimizi ve çalışabileceğimizi kanıtlamak.” Demokratik milletvekili Bilim, Uzay ve Teknoloji Evi Komitesi’nin başkanı Eddie Bernice Johnson, Bridenstine’den yeni programa bir fiyat etiketi koymasını istedi. NASA başkanı, 15 Nisan’a kadar güncellenmiş bütçe talebinde bulunacağını söyledi.
Bundan sonraki sürecin nasıl gelişeceğini hep birlikte göreceğiz.
Tokyo Robot Olimpiyatları Yine İlham Verdi
Tokyo Olimpiyatları “Robot Oyunları” olarak da bilinir. Bu sene de ne ile karşılaşacağımızı merakla beklediğimiz olimpiyatın organizatörleri, geçtiğimiz haftalarda tekerlekli sandalye kullanan hayranlara yardım sağlamak için yeni Ulusal Stadyumda kullanılacak robotları görücüye çıkardılar. Tokyo Olimpiyat yetkilisi Masaaki Komiya, Japonya’nın robot teknolojisi ile ünlü olduğunu ve 2020 Yaz Oyunlarının gösteriş yapmak için iyi bir yer olduğunu belirtti. Tokyo Olimpiyatları Genel Müdür Yardımcısı Komiya bir basın toplantısında yaptığı konuşmada, “Robotlar insanları ezmemeli” dedi. “Robotlar, insanlarla dostane bir ilişkiye sahip olan ve birlikte çalışabilen bir şeydir. Bunlar, bizim tasarladığımız türden robotlar.”
Robotlar, büyük Olimpiyat sponsoru Toyota Motor tarafından üretildi. Toyota yetkilileri, sözde “insan destek robotlarının” 16’sının Ulusal Stadyumda kullanılacağını ve diğer beş “teslimat destek robotunun” kullanılacağını söyledi. Aynı zamanda büyük bir Olimpiyat sponsoru olan Panasonic, “güç yardımcısı kıyafetini” gösterdi. Giyildiğinde, kıyafet sırt ve kalça bölgesine destek sağlayan ve ağır nesnelerin daha az çabayla kaldırılmasını sağlayan bu kıyafet, şüphesiz olimpiyatın en önemli parçalarından biriydi. Panasonic, 20 takımın Olimpiyatlarda kullanılacağını ve konukların bagajlarında ve diğer kaldırma işlerinde yardımcı olabileceğini söyledi.
NASA, Görüntülenen İlk Kara Delik Fotoğrafını Paylaştı
Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), tarihin fotoğraflanan ilk kare delik fotoğrafını tüm dünyayla paylaştı. Albert Einstein ve Stephan Hawking gibi ünlü fizik bilim adamlarının teorilerinin gerçek olabileceğine dair ilk fiziki delili oluşturan bu fotoğrafın, şimdiden bilim ve dünya tarihi açısından bir dönüm noktası olabileceği konuşuluyor. Paralel zaman dilimleri, zamanda yolculuk ve yaşadığımız zamanın gerçekliği gibi bilim kurgu filmlerine esin kaynağı olan senaryoların gerçekleşebilme ihtimali ise hepimizi heyecanlandırmaya başladı bile.
Bu teorilerin gerçekleştiğini görmeye bizlerin ömrü yetecek mi? Yoksa aslında bu teorilerin gerçekliği bizim gerçekliğimizin dışında bir zaman diliminde çoktan kanıtlandı mı? Belki de “gerçek” olarak kabul edebileceğimiz en önemli olgu Atatürk’ün şu sözünde gizli, “Eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse bilimi seçin”. Kesin bilgi şu ki bilim bize her gün yeni sorular sorma fırsatı yarattığı için çok şanslıyız.