Taşköprü sarımsağının biyoteknolojik öyküsü
Tarım biyoteknolojisi üzerinde çalışan TRD Biotek’in kurucusu Doç. Dr. Özge Çelik’in konuk olduğu İTÜ Çekirdek ile Girişimci Türkiye’de bu hafta tarım alanında teknoloji girişimciliği masaya yatırıldı.
Gıda alanının yanı sıra endüstriyel amaçlarla da kullanılan sarımsak üzerinde çalışan Doç. Dr. Çelik, Taşköprü sarımsağını geliştirerek bitkiyi, çevre şartlarından ve %80’e varan verim kayıpları yaşamasına sebep olan virüslerden etkilenmeyecek, sağlıklı, doğal, genetik değiştirme yapılmamış, çimlenme kabiliyeti yüksek hale getiriyor.
Biyoteknoloji geçmişi olan Doç. Dr. Çelik gerçekleştirdikleri çalışmayı şöyle açıklıyor: “Doğal yollardan üretilen sarımsak ile Türkiye’de üretim 4-5 kat artacak, bölge çiftçisi kalkınacak, ithalat oranları azalacak ve yerel üretim artacak. Beraberinde de teşviklerle birlikte sarımsak üretiminin yan sanayinin gelişmesine katkıda bulunmuş olacağız. Kurduğum şirketin bir misyonu da çiftçileri bilinçlendirmek ve onları eğitmek; neyi nasıl ürettiklerinin bilincinde olmalarını sağlamak.”
Elindeki bilgiyle insanlığa faydalı olmayı amaçladığını belirten Doç. Dr. Çelik, akademisyen olma hayalini gerçekleştirdikten sonra sahip olduğu işinin katma değerini düşündüğünü belirtiyor. İnsanlığın önümüzdeki yıllarda kaynakların tükenmesiyle açlık sorunu yaşayacağını hepimiz öngörebiliyoruz. İşte bu noktada TRD Biyotek, bu soruna çözüm olabilecek gerekli bilgi ve teknolojiye sahip olduğunu iddiasında. Sarımsağın Türkiye’de bu girişime başlamak için güzel bir alan olduğundan bahseden Doç. Dr. Çelik, yüksek talep alan domates ve patates gibi ürünlerin de ilerde aynı teknikle geliştirilebileceğini vurguluyor.
Bir akademisyen olarak girişimcilik, kadın girişimciler ve tarım alanında teknoloji girişimciliği konularının ele alındığı ve 5 Mayıs’ta TRT Radyo 1’de yayınlanan programı aşağıdaki oynatıcıdan dinleyebilirsiniz: