Geçmiş dönemde, doğa dostu bir iş yeri olmak, pazardaki rekabet ortamında fark yaratan bir özellik olsa da günümüzde tüm girişimlerin ve büyük ölçekli işletmelerin sürdürülebilirliğe bağlılık göstermeleri ve bu hassasiyeti taşımaları bekleniyor.

Bugün pek çok potansiyel çalışan, potansiyel & aktif müşteri ve yatırımcılar, satın alma ya da tercih etme kararlarını verirken sürdürülebilirlik konusunu göz önünde bulunduruyor. Henüz yolculuklarının başındaki girişimlerin sürdürülebilir olmaları içinse bazı pratik yöntemler bulunuyor.

Küçük Bir Adım Atarak Başlayın

Sürdürülebilirlik, girişimler için genellikle erken dönemde göz ardı edilen bir konu oluyor ve sonrasında pek çok girişim, bu uzun vadeli taahhüdün içine girmek için geç kaldıklarını düşünüyor. Oysa ki bir yerden başlamak için asla geç değil ve herhangi bir sürdürülebilirlik çabası göstermenin, hiçbir şey yapmamaktan daha iyi olduğunu unutmamak gerekiyor.

İlk olarak kendinize küçük, gerçekçi hedefler koyarak başlayın ve ihtiyaç duyuyorsanız bu konuda deneyimi olan minik bir ekip kurun. İlk adımı attıktan sonra, devamını getirmenin daha kolay olduğunu kendinize daima hatırlatın.

Önemli Olan Metrikleri Seçmeye Özen Gösterin

Girişimlerin ve hatta büyük ölçekli işletmelerin, sürdürülebilirlik için kendilerine koydukları hedefler genellikle niteliksel oluyor. Bu durum, hiçbir hedef koymamış olmaya oranla daha iyi olsa da hedeflerinizin nicelik bakımından zengin olduğundan da emin olun ve bu hedeflerin ne oranda başarıya ulaştığını takip edin.

Ekibinizin ve sizin niceliksel anlamdaki başarınızı görmenin, sadece sürdürülebilirlik trendlerini uygulamaktan çok daha tatmin edici bir başarı olacağını unutmayın.

Sürdürülebilirliği Günlük Hayatınıza Dahil Edin

Sürdürülebilir bir girişim olmak adına uzun vadeli, sistematik çalışmalar yapıp kampanyalar yaratıyor olabilirsiniz. Ancak bu konuyu günlük hayatınıza dahil etmek hem tüm ekibinizin sürekli aklında olmasının hem de rakipleriniz arasında fark yaratmanın önemli bir yolu olduğunu sürekli hatırlayın.

İlk olarak tek kullanımlık plastik gibi ürünleri hayatınızdan çıkarmakla başlayabilirsiniz. Bu tür minik ama faydalı çabalar; ekibiniz içinde olduğu gibi, müşterileriniz ve potansiyel yatırımcılarınız arasında da olumlu bir etki bırakmanıza yardımcı olur. Bu tür sürdürülebilirlik adımları atarken ekibinizi de bu işin içine dahil edebilir ve onlardan gelen fikirleri de uygulamaya koyabilirsiniz.

Hep Birlikte Eğitim Alın

Sürdürülebilirlik konusunda başarılı projeler ortaya koymak için tüm ekip üyelerini ve departmanlarınızı bu işin içine katmanız önem taşıyor. Bunun yolu da herkesin sürdürebilirlik taahhüdünüzü derinlemesine anlamasından geçiyor.

Tüm çalışanların katılacağı eğitimler planlayın. Konuyu işin uzmanlarından öğrenmek; en başta önemli gibi görünen ancak uzun vadede çok da etkili olmayacak şeylerle vakit kaybetmenizin önüne geçeceği gibi gerekli iyileştirmeleri yapmak için en pratik ve doğru alanlara enerji harcamanıza yardımcı olur.

Ekibinizi Teşvik Edin

Bir girişimci olarak sürdürülebilirlik adına tek başına yapabileceğiniz çok şey olsa da başarılı sürdürülebilirlik projelerinin bir ekip işi olduğunu unutmayın. Bu konuda ekibinize görev dağılımı yapmanız ve onların projenize zaman ayırmalarını istemeniz, onların bunu bir görev bilinciyle yapmalarına neden olur.

Bunun yerine, ekibinizin bu işin önemini kavramasına yardımcı olun. Onların fikirlerine önem verdiğinizi, çabalarını takdir ettiğinizi gösterin.

Yeni girişimlerden büyük markalara kadar her kurumun sürdürülebilirlik için üstlenebileceği pek çok sorumluluk bulunuyor. Önemli olan ise bu sorumluluğun bilincine varmak ve vakit kaybetmeden harekete geçebilmek! En az sürdürülebilirlik taahhütleri kadar önemli bir diğer konu ise sürdürülebilir teknolojilerin çoğalması ve hayatımızda daha fazla yer almaya başlaması.

İTÜ Çekirdek #Sürdürülebilirlik Programı Seni Bekliyor!

İTÜ Çekirdek olarak, İstanbul Sanayi Odası ile uzun yıllardır sürdürdüğümüz iş birliğinin kapsamını genişlettik. Bu kapsamda; sürdürülebilir bir dünya için öncü teknolojiler geliştirecek, iklim değişikliğinin etkilerini gözeten, sürdürülebilir üretime ve kapsayıcı büyümeye katkıda bulunacak verimlilik odaklı teknolojik bir girişime sahip olan girişimcileri, İTÜ Çekirdek’e bekliyoruz!

İTÜ Çekirdek’te girişimini ticarileştirmeye yönelik eğitim ve seminerler; pazarlamadan finansa, satıştan insan kaynağına kadar 500’den fazla alanında uzman mentor, prototipini geliştirmek için Ar-Ge fonu ve laboratuvar altyapısı seni bekliyor! Ayrıca potansiyel müşteri ve yatırımcılarla da bir araya gelebileceksin. Tüm bunların yanı sıra İstanbul Sanayi Odası uzman ekiplerinin birebir katkısıyla; sanayiye yönelik açık inovasyon günleri, sanayici-yatırımcı buluşmaları, fabrika ziyaretleri, sanayi liderlerinden alınacak mentorluklar ve girişimci-sanayici tanıştırmaları vesilesiyle seni sanayinin gücüyle buluşturacağız!

Sen de teknolojinin sanayinin gücüyle büyümesini istiyorsan, hemen başvur!

 

Kaynak: https://www.eu-startups.com/2021/09/7-practical-ways-to-implement-sustainability-initiatives-in-your-startup/

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Close