YENİ GİRİŞİMCİLERİN İŞİNE YARAYACAK PARA YÖNETİMİNE DAİR 5 İPUCU

Bir girişimi hayata geçirmenin, sermaye gerektiren bir iş olduğunu hepimiz biliyoruz. Ancak sermaye bulmak veya yatırım almak ne kadar önemliyse, maddi varlıkları korumanın ve yönetmenin de bir o kadar önemli olduğunu unutmamak gerekiyor.
Siz de para yönetimi konusunda zaman zaman zorlanıyorsanız, elinizdeki nakdi en iyi şekilde değerlendirmek ve işinizi bir adım ileri taşımak için faydalanabileceğiniz bazı yöntemler bulunuyor.
Kişisel Masraflarınızla İş Harcamalarınızı Karıştırmayın
Yeni bir girişimci olarak ilk zamanlarda kişisel harcamalarınızla işiniz için yaptığınız harcamaları birbirinden ayırmakta zorlanabilirsiniz. Ancak bir iş kurduktan sonra, bu masrafları yavaş yavaş birbirinden ayrı tutmaya başlamalısınız.
Buna ilk olarak kredi kartlarınızı ayırmakla başlayabilirsiniz. Bireysel bir harcamanızı, işiniz için kullandığınız kredi kartından yapmamaya özen gösterin. İş için bir seyahate çıktığınızda, buradaki kişisel ve iş harcamalarınızı bilinçli olarak yaptığınıza emin olun. Kişisel harcamalarınızı ödemek için iş hesabınıza para yatırmayın ve bu hesabınızdan para gönderimi yapmayın.
Bir Bütçe Oluşturun
Daha önce böyle bir deneyim yaşamadıysanız, bir iş kurmak için ne kadar harcama yapacağınız ve ne kadar sermayeye ihtiyacınız olacağı konusunda bir fikriniz olmayabilir. Bu nedenle işe bir bütçe oluşturmakla başlayabilirsiniz.
Öncelikle aylık ne kadar geliriniz olduğunu hesaplayın ve ardından aylık sabit maliyetlerinizi (kira, maaş, sigorta gibi) bu gelirden çıkarın. Ardından aydan aya değişebilecek maliyetleri ve tek seferlik yapacağınız satın alımları da hesaba katarak kabaca bir bütçe oluşturabilirsiniz.
Nakit Akışınızı Düzenleyin
Bir bütçe oluşturmak, nakit yönetiminizi kolaylaştıracak ve önünüzü görmenize yardımcı olacak olsa da öngöremediğiniz gelir ve giderleriniz olabilir. Nakit akışınızı yakından takip etmekse o ayı kâr ya da zararla kapattığınızı görmeniz konusunda size yardımcı olur.
Girişiminiz henüz yeniyken, bazı muhasebe yazılımlarından faydalanabilir, böylece bir muhasebe departmanı kurana kadar mali durumunuzu düzenli tutabilirsiniz.
Bir Acil Durum Fonu Oluşturun
Girişimcilik, uzun bir yol ve bu yolda sizi ne tür tümseklerin beklediğini bilemezsiniz. Hiç beklemediğiniz harcamalar yapmanız gerektiğinde hem bu harcamaları gönül rahatlığıyla yapabilmek hem de işinizi koruma altına almak için ilk günden itibaren bir acil durum fonu oluşturmaya başlayın.
Bütçenizi oluştururken nelerden tasarruf edebileceğinizi gözden geçirin ve nakit akışınızı takip ederken tahmininizden fazla olan gelirlerinizi bir kenara ayırın. Böylece hem zorlanmadan acil durum fonunuzu büyütebilir hem de beklenmedik durumlara karşı hazırlıklı olabilirsiniz.
İhtiyaç Duyduğunuzda Yeni Bir Eleman Almaktan Çekinmeyin
Girişiminiz henüz yeterince büyümemişken işe birilerini almayı düşünmüyor olabilirsiniz. Ancak bir girişim için zamanın da en az para kadar önemli bir sermaye olduğunu unutmayın. Her işe tek başınıza yetişmeye çalışmak hem bu işlerin aksamasına hem de sizin gereğinden fazla yıpranmanıza ve yorulmanıza yol açabilir. Bu durumsa girişiminizi uzun vadede zarara uğratabilir.
Bu nedenle, yeterli olmadığınızı düşündüğünüz veya yetişemediğiniz işler için bir eleman almak, işinizi büyütmenize yardımcı olur.
Kaynak: https://www.opendigits.co/blog/5-money-management-tips-for-startup-founders