Dünyanın en popüler dijital müzik uygulaması Spotify’ın hisseleri New York Menkul Kıymetler Borsası’nda işlem görmeye başladı.

Halka arzı beklenenden daha büyük rağbet gören şirketin hisseleri 165,90 dolardan açılış yaptı. New York Menkul Kıymetler Borsası’nın belirlediği referans fiyatı 132 dolar olmasına karşın Spotify yüzde 26 daha yukarıda bir fiyatla halka arz edilmiş oldu. İlk günün kapanışını ise 149 dolarla yaptı. Gün sonunda toplan 30 milyon Spotify hissesi el değiştirdi.

Hisselerin borsada işlem görmeye başladığı ilk gün şirketin değeri 26,5 dolara yükseldi. Böylelikle Spotify’ın değeri Dropbox, Twitter ve Snapchat gibi büyük teknoloji şirketlerini geride bırakmış oldu. Analistlere göre Spotify New York Borsası’ndaki ilk gün performansıyla en iyi halka arz gerçekleştiren 10 teknoloji şirketinden biri olmayı başardı. Listedeki diğer şirketler arasında Facebook ve Alibaba gibi devler bulunduğunu da belirtelim. Şirketin gösterdiği bu başarının diğer şirketlere halka arz konusunda büyük bir ilham verdiği ise yadsınmaz bir gerçek.

İsveç merkezli Spotify, bu yıl itibarıyla 159 milyon ücretsiz dinleyici ve 70 milyon ödeme yapan kullanıcıya sahip. Ayrıca 61 ülkede de kullanılabilir durumda.

Spotify halka arzı için geleneksel yöntemleri kullanmak yerine daha riskli bir yöntem tercih etti. Genellikle biyoteknoloji ve yaşam bilimleri alanlarında faaliyet gösteren küçük çaplı şirketler tarafından kullanılan bir yöntem olan doğrudan listelemeyi benimsedi. Bu yöntem, işletmenin hiçbir aracıya ihtiyaç duymadan hisselerini doğrudan halka sattığı bir yönetmedir ve diğer yöntemlere göre çok daha ucuz bir alternatiftir.

“Şirketin kimliğinde bir değişiklik olmayacak.”

Spotify bu yöntemi kullanarak ilk yatırımcılarının elindeki hisseleri sattı ve farklı bir halka arz gerçekleştirdi. Bu şekilde şirketin ilk yatırımcılarının eline nakit geçmiş oldu. Spotify’ın kullandığı yöntemde herhangi bir banka garantisi bulunuyor. Böylelikle de şirket yatırımcıya doğrudan satış yapabiliyor.

Şirketin CEO’su Daniel Ek, bu halka arz yöntemini tercih etmelerindeki nedenin “asıl hedeflerinin sermaye artımı olmaması” olduğunu belirtti. Ek, böylelikle halka arzın Spotify’ın kimliğinde bir değişiklik yaratmayacağını vurguladı.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close