SpaceX tüm Güneş Sistemi’ni ulaşılabilir kılacak
Elon Musk’ın uzay girişimi SpaceX, Mars’ta kalıcı insan yerleşimleri kurmak ve Güneş Sistemi’nde sürekli seyahat halinde olmak için yaptığı heyecan verici planları açıkladı.
Mars’ta insan kolonileri kurmak tartışmasız Elon Musk’ın en büyük kalkışması ve plan çoğunlukla roket ve uzay gemisi inşa tekniklerinde kat edilen büyük ilerlemelere dayanıyor.
Teorik olarak insanları Mars’a götürme kabiliyetine sahip en büyük roketi ve uzay gemisini bir araya getiren SpaceX, bu sisteme Mars Colonial Transporter adını veriyordu. Mars’tan öteye ulaşmayı hedefleyen Musk ve ekibi, sistemin adını Interplanetary Transport System (ITS-Gezegenler Arası Ulaşım Sistemi) olarak değiştirdiler. 77 metre boyundaki roket uzay gemisinin ‘ciriti’ olarak tanımlayan Musk, ayrıca SpaceX’in yüzyıllar boyunca insanlığın Güneş Sistemi’nin ötesini keşfetmesine yardımcı olduğu bir gelecek hayal ettiğini söyledi.
Uzay gemisine ‘sistem’ takısının gelmesinin ardında ise mimarinin dört parçalı olması yatıyor; roket, uzay gemisi, yakıt tankeri ve ‘yakıt depoları’. Son parça kulağa garip gelebilir fakat Mars’a ulaşmada kritik rol oynayacak. Sistem çoğunlukla metan yakıtla çalışıyor ve bu parça sayesinde uzayda, özellikle Mars’ta bulunan doğal kaynaklar ile yakıt üretilmesi mümkün kılıyor. SpaceX, Güneş Sistemi’nin dört bir yanını keşfetme hedefinde Mars’ı bir durak olarak görüyor ve sistemlerinin Dünya’ya dönmeden yakıt ikmali yapabilmesini amaçlıyor.
Farklı bir açıdan bakacak olursak, Elon Musk halihazırda Tesla’da karşılaştığı bir sorunu yakında SpaceX ile de yaşayacağa benziyor; altyapı. Tesla otomobil sürücüleri, yolda kalmamak için firmanın Supercharger isimli elektrik istasyonları kurmasına ihtiyaç duyuyor. SpaceX de benzer bir şekilde yakıt istasyonları ağı kurmak zorunda kalabilir fakat bu sefer tüm Güneş Sistemi’nde!
“Bu dört parçaya sahip olduğunuzda, gezegen gezegen dolaşarak Güneş Sistemi’nde istediğiniz her yere gidebilirsiniz.” diyen Musk şöyle devam ediyor, “Bir astroid kuşağına veya Jüpiter’in bir uydusuna yakıt deposu kurduğunuzda, Mars’tan Jüpiter’e seyahat edebilirsiniz; hiç problem değil.”
SpaceX, Blue Origin ve Virgin Galactic gibi firmaların odaklandığı uzay turizmine ilgisiz gibi görünüyor. Bunda, geride kalan son bir buçuk yılda firmanın iki roket kazası yaşamış olmasının ister istemez etkili olduğu düşünülüyor.
27 Eylül’de gerçekleştirilen etkinlikte değinilmeyen bir diğer konu uzayda daha uzun süreler seyahat halinde olunduğunda ortaya çıkacak sorunlarken, ITS’nin inşa edilmesi için beklememiz gereken on yılların insan türü için getirdikleri konusunda da hiçbir şey bilmiyoruz. Yine de, SpaceX’in operasyonlarını devasa şekilde ölçeklediğinde başarabileceklerini hayal etmek keyifli. Bu açıdan bakınca, geçtiğimiz gün gerçekleştirilen etkinlikte yaşananları, Musk’ın hayallerini tüm dünyayla paylaşması olarak görebiliriz.
Henüz Elon Musk’ın Mars’a dair planlarını tam olarak bilmiyoruz ve bunlardan hiçbirini gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceğini görmek için de bir hayli beklememiz gerekecek.