McKinsey’nin yakın tarihli raporuna göre, önümüzdeki on yılda InsurTech ve FinTech alanını dönüştürecek beş tane, çığır açan trend olacağı öngörülüyor. Çalışma, bu trendlerin yeni teknolojiler tarafından yönlendirileceğini ve hem birleşik bir güç hem de bireysel olarak dönüştürücü olacağını gösteriyor.

Risk Dönüşümü

 Trafik sigortası sektöründe, sürücülerden yapay zekâya ve sürücüsüz araçların arkasındaki yazılıma kadar, risk faktörünün yön değiştirmesi bekleniyor. Rapora göre yeni teknolojiler daha fazla doğruluk ve şeffaflık çağını başlatacak. Uydular, insansız hava araçları ve gerçek zamanlı veri testleri, sigortacılara daha önce hiç görülmemiş bir görünürlük sağlayarak daha fazla doğruluk sunacak. Aynı zamanda hayat sigortası sektörünün, müşterilerin gelişen ihtiyaçlarına göre kusursuz bir şekilde esnek kapsama sahip ürünler sunacağı; doğal afetleri takiben otomatikleştirilmiş talep işlemenin otomatik hale getirilerek ölçeklenebilir ve anında teslim edilebilir olacağı da raporda yer alan bilgiler arasında.

Uygulamalı Yapay Zekâ

 Yapay zekâ daha yaygın ve algoritma oluşturma daha fazla meta haline geldikçe, taşıyıcıların temel süreçleri daha öngörülü olacak şekilde yeniden yapılandırmayı daha kolay bulması bekleniyor. Önde gelen taşıyıcılar ve ekosistem oyuncularının, temel süreçleri yeniden yapılandırmaya ek olarak veri ve analizlere dayalı ürün ve hizmetler oluşturmak için de yapay zekâ modellerinden yararlanacağı öngörülüyor.

Dağıtılmış Altyapı

 McKinsey raporu, ayrıca bulut bilişimin büyük ölçekli, eski sistemlerle ağırlaştırılmış işletmelerin neden olduğu teknoloji borcunu sildiği bir geleceği de işaret ediyor. Endüstri geliştikçe işletmelerinde hızla dönüşmesi ve tüm temel sistemlerini buluta kaydırması bekleniyor. Bu dönüşümünse sigortacıların yeni ürünleri piyasaya sürmede ve daha iyi müşteri hizmeti yaratmada giderek daha çevik hale gelmesini sağlayacağı belirtiliyor.

Otomasyon ve Sanallaştırma

 Robotik süreç otomasyonu, makine öğrenimi, yapay zekâ gibi teknolojilerin arka ofis operasyonları gibi temel süreçleri otomatikleştirmesi ve bu yeniliklerin taşıyıcıların hizmetleri yeniden düşünmesine yardımcı olması bekleniyor. Ayrıca endüstriyel IoT’nin tahmine dayalı bakıma izin vermek için ekipmanın gerçek zamanlı izlenmesini sağlaması; 3D ve 4D baskıların tüm fiziksel hasar alanları için talep deneyimini dönüştürme yeteneğine sahip olması da beklentiler arasında yer alıyor.

Bağlantı Hızı

 IoT gelişmeye devam ettikçe ve 5G mobil teknolojisi, sürekli büyüyen veri alanlarını raporlamak için artan sayıda sensöre olanak sağladıkça; yaşam, sağlık, mülk ve ticari hatlardaki ürünlerin de her zamankinden daha esnek olacağı düşünülüyor. Artan cihaz sayısı ve verilerin toplanma ve paylaşılma hızının ise müşteri ihtiyaçları açısından daha fazla doğruluk sağlaması ve artan 5G yaygınlığının, verilerin daha düşük gecikmelerle paylaşılmasına olanak sağlayarak müşterilere gerçek zamanlı hizmet sunulmasına yardımcı olması da yine beklentiler arasında.

Girişiminle sigorta sektörüne değer katmayı mı hedefliyorsun?

İTÜ Çekirdek olarak; sigorta sektöründe çığır açacak yeni nesil teknolojiler geliştiren girişimleri, sektörün önde gelen sigorta şirketleri AgeSA, Agito, AkSigorta, Axa Sigorta, HDI Sigorta ve Türkiye Sigorta ile buluşturmaya devam ediyoruz. Sen de sigorta sektörünü inovasyonla geliştirip büyütecek ve sektördeki dijital dönüşümü hızlandıracak teknolojiler geliştiriyorsan seni İTÜ Çekirdek’e bekliyoruz!

 

Kaynak:

https://fintechmagazine.com/technology-and-ai/discover-new-trends-fintech-and-insurtech-2022

Rapor:

https://www.mckinsey.com/industries/financial-services/our-insights/how-top-tech-trends-will-transform-insurance

 

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close