Dijital sağlık ve egzersiz takip firması Fitbit, akıllı saat girişimi Pebble’ın temel varlıklarını satın aldığını duyurdu.

6 Aralık’ta tamamlanan anlaşma, Pebble’ın yazılım varlıklarını ve akıllı saat platformunu 40 milyon dolardan daha düşük bir meblağ karşılığında Fitbit’e kazandırdı. Fitbit yalnızca Pebble’ın yazılım mühendislerine iş teklifinde bulunurken, aralarında girişimin kurucu CEO’su Eric Migicovsky’nin de bulunduğu ekibin geri kalanı ise lağvedildi.

Anlaşma ile bugüne kadar her bir ürünü için Kickstarter’da kitlesel fonlama kampanyası yürüten ve başarılı olan Pebble markası sona ermiş oldu. TechCrunch’ın isimsiz kaynakları, girişimin borçlarının 34 milyon dolar civarında olduğunu belirtiyordu.

Giyilebilir teknolojiler pazarında bir daralma söz konusu. Fitbit noel dönemi için gelir öngörülerini düşürürken, pazarın diğer iddialı oyuncuları Motorola, LG ve Huawei yeni akıllı saatler üretmediler. Microsoft ise zindelik ve sağlık odaklı giyilebilir cihazı Band’in satışını durdurdu.

Girişim Citizen’ın 740 milyon dolarlık satın alma teklifini reddetmişti

2012 yılında kurulan Pebble, uzun pil ömrü ve e-kağıt ekran görüntüleriyle kullanıcıların kalbini kazanırken, son dönemde yaşadığı finansal sorunların üstesinden gelmekte bir hayli zorlandı. Time 2 isimli saatini bu nedenle erteleyen Pebble, bu sabah gerçekleştirdiği açıklamada “bağımsız bir şirket olarak faaliyet gösterme kabiliyetini yitirdiğini” kabullendi.

Halihazırda kullanıcıların bileklerinde olan Pebble akıllı saatler çalışmaya devam edecek fakat bu tarihten itibaren yeni yazılım güncellemeleri ve teknik destek almayacak.

Pebble daha bir yıl öncesine kadar bir unicorn adayıydı. Geleneksel saat endüstrisinin gözde markalarından Citizen, 2015 yılının başında girişime 740 milyon dolarlık bir satın alma teklifi götürmüştü. 2016 ocağına gelindiğinde ise Intel’den 70 milyon dolarlık bir teklif almıştı.

Girişimin geri çevirdiği bu tekliflerin detayları gün yüzüne çıkmamış olsa da, Citizen ve Intel’in Pebble markasını devam ettirmeyi planladıkları tahmin ediliyor.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close