Sıfırdan başlayarak milyar dolar değerinde bir iş inşa etmek kolay olmadığı gibi, her girişimcinin hedefi de olmayabilir. Bu hedefle yola çıkanların birçoğu başarılı olabilmek için uzun yıllar uğraşmak zorunda kalırken, bazı girişimler ise çok ama çok daha kısa zamanda 1 milyar dolar değerlemeye ulaşarak ‘Unicorn Kulübü’ne giriyor.

Bir girişimi diğerlerinden daha hızlı başarıya ulaştırabilecek öylesi fazla faktör var ki… Kurucuların geçmiş tecrübelerinden pazarın popülerliğine kadar birçok sebep sayılabilir. Peki, burada ne kadar hızdan bahsediyoruz dersiniz? CB Insights verilerini kullanarak, aldığı ilk yatırımın ardından en kısa sürede 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan girişimlere, nam-ı diğer unicorn’lara göz attık.

unicorn-degerlendirmesi

Yukarıdaki Türkçe’ye çevrilmiş tablonun sergilediği birkaç ilginç detayın altını çizmek gerek:

» Kimi girişimler milyar dolar değerlemelere neredeyse ilk yatırımlarının hemen ardından ulaştılar. Listedeki girişimlerin çeyreği ise bunun için ilk yatırımın ardından 3 yıl beklemek zorunda kaldı. En hızlı unicorn’a dönüşenler ise Snapchat ve Magic Leap oldu.

» Slack kurulduktan dört yıl sonra müthiş bir çıkış yakaladı. Başlangıçta bir oyun firması olan Slack, üzerinde dört yıl çalıştığı fikri pivot ettikten sonra ekipler arası iletişim platformunu geliştirdi. Benzer sıçramalar yaşayan girişimlerden Lyft değerlemesini bir yılda dörde katladı, Airbnb ise yine bir yılda değerlemesini 15 kat artırdı.

» Biyoteknoloji firmalarının unicorn’a dönüşme zamanları farklılık gösteriyor. Örneğin Moderna üç yıldan kısa bir sürede bunu başarırken, Intarcia Therapeutics’in 15 yıl beklemesi gerekti. Aradaki uçurumun sebebi AR-GE eforlarındaki başarıdan klinik denemelere ve kritik işbirliklerine kadar çeşitlilik gösteriyor.

» İlk yatırımlarını 2007 civarında alan listedeki altı girişim; Dropbox, Palantir, SpaceX, Docusign, Intarcia ve Tanium hâlâ halka arz edilmediler.

En Hızlı Girişimler

İlk yatırımını aldıktan sonra en hızlı şekilde 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan girişimler ise Magic Leap ve Uptake Technologies. Her ikisi de dudak uçuklatan değerlemelerine bir yıldan kısa bir sürede ulaştılar.

En hızlı beş girişimden Magic Leap, Zoox ve Jet’in ortak noktaları ise her birinin hiçbir ürünleri yokken 150 milyon dolar üstünde yatırım almaları ve daha önce en az 500 milyon dolarlık bir çıkış yapan seri girişimciler tarafından kurulmalarıydı (Zoox hariç).

İlk yatırımın ardından en hızlı 1 milyar dolarlık çıkışı yapan girişim ise 2014 yılında Facebook tarafından 2 milyar dolar karşılığında satın alınan Oculus.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close