Yıldız Savaşları evreninde geçen film Rogue One beyaz perdedeydi ve  serinin milyonlarca tutkunu sinema salonlarına akın etti. Film, seride görülmüş en büyük silah ve İmparatorluğun merkez üssü olan Ölüm Yıldızı’nı yeniden ekrana taşıdı.

İngiltere merkezli enerji sağlayıcısı Ovo ise Ölüm Yıldızı’nın operasyonel maliyetlerini hesapladı. Hesaplamalardan çıkan sonuç ise gezegen yok eden merkez üssünün ‘bir günlük’ maliyetinin 7.800.000.000.000.000.000.000.000.000$ (7,8 Oktilyon* Dolar) olduğu yönünde.

Bu çılgınca yüksek meblağı daha iyi anlayabilmek için aşina olduğumuz değerler ile kıyaslayalım: 7,8 oktilyon dolar, Dünya’daki bir yıllık ekonomik aktivite olan 70 trilyon doların 100 trilyon katı veya gezegenimizdeki tüm servet olan 200 trilyon doların 30 trilyon katı da denebilir.

Ovo tarafından ortaya konan analizin hesaplaması ise fizikçi Stephen Skolnick ve matematikçi Profesör Alexander Barnett tarafından gerçekleştirildi. Satır aralarından dikkatimizi çeken birkaç maliyet kalemi ise şöyle: Ölüm Yıldızı’nın bir günlük ışıklandırmasının maliyeti 52 milyar dolar ve üs görevlilerinin çamaşırlarının yıkandığı her bir seferde İmparatorluğun 200 milyon dolar zarar ediyor.

Ölüm Yıldızı’nın en maliyetli ekipmanı ise İmparatorluğun isyancılara göz dağı vermek için gezegenleri yok ederken kullandığı ünlü lazer. Silahın yeniden şarj edilmesi için Güneş’ten üç milyon kat daha güçlü bir enerji kaynağına ihtiyaç duyuluyor ve her bir tam dolum İmparatorluk hazinesinden 8 oktilyon doların buharlaşması anlamına geliyor.

Sonuç olarak, Ölüm Yıldızı İmparatorluk ekonomisini Alderaan’ı yok ettiğinden daha çabuk iflas ettirirdi. Birisi “inançsızlığını rahatsız edici buluyorum” mu dedi?

death_star_costs_uk


Editörün Notu
Hedeflerinize ulaşmanız için sıkı çalışarak geçireceğiniz uzun yılların sizi beklediğini unutmayın. Her gün sabahlara kadar çalışmak, hobilerinizi ve sosyal çevrenizi ihmal etmek hedefinize ulaşmanızı -belki- hızlandırabilir fakat yıpranmanıza sebep olur. Zaman zaman kendinize ve sevdiklerinize vakit ayırmayı, uzun bir maratonda esas olanın enerjinizi doğru kullanmak olduğunu unutmayınız.

Yazar Hakkında

mm

Girişimcileri, şirketleri, yatırımcıları ve profesyonelleri bir araya getiren geniş bir ekosistem olan İTÜ Çekirdek, kimyadan elektroniğe, bilişimden biyogenetiğe tüm sektörlere açık bir girişimcilik merkezidir.

Paylaşım
Close