Otomotiv Sektöründe Bulut Teknolojisi ve Uç Bilgi İşlemin Birlikte Kullanımı

Son yıllarda yükselişe geçen bulut bilişim teknolojisi ve uç bilgi işlem, otomotiv sektöründe de kendisini gösteriyor. Uç bilgi işlem ve bulut bilişim, daha güvenli ve etkili bir ulaşım ortamı oluşturmak için birbirini geliştiriyor. Peki bu iki teknolojinin birlikte kullanımı otomotiv sektörünü ne yönde etkiliyor?
İlk olarak temelden başlayalım.
Bulut bilişim nedir?
En basit tanımıyla bulut bilişim; daha hızlı yenilik, esnek kaynaklar ve ölçek ekonomileri sunmak için sunucular, depolama, veri tabanları, ağ iletişimi, yazılım ve analitik dahil olmak üzere bilgi işlem hizmetlerinin internet üzerinden sunulması anlamına geliyor.
Uç bilgi işlem nedir?
Teknolojiden ziyade bir mimari olan uç bilgi işlem; yanıt sürelerini iyileştirmek ve bant genişliğinden tasarruf etmek amacıyla hesaplama ve veri depolamayı veri kaynaklarına yaklaştıran, dağıtılmış bir bilgi işlem paradigması anlamına geliyor.
Orijinal ürün üreticileri (OEM), geri çağırma gibi durumlarla karşılaşmamak için kusur tespiti de dahil olmak üzere, araçların durumu ve çalışmasını izlemek için bulut bilişim ve uç bilgi işlem tarafından destekleniyor.
Örnek vermek gerekirse uç bilgi işlem elektrikli bir aracın aküsünün sıcaklığını izleyen ve tehlikeli seviyelere yükseldiğinde bilgi-eğlence sistemini uyaran bir algoritma kullanırken bulut bilişim ise böyle bir durumda, araçtan buluta iletilen verileri kullanıyor. Bir elektrikli araç pilinin uzun vadeli sağlığını ve bunun sürüş düzenleri veya çevresel faktörlerle ilişkisini incelemek de yine verilebilecek örnekler arasında yer alıyor.
Birlikte Çalışma
Aracın sensöründen toplanan bilgiler hem bulut hem de uç bilgi işlem için kod anlamına geliyor. Sistemin nasıl çalıştığını ve hangi kararlara dayandırılacağını yeniden tanımlamak için sensör ve elektronik kontrolörden yararlanılıyor.
Otomobil üreticileri, gerçek zamanlı veriler sayesinde araçlarının işlevselliğini ve verimliliğini artırmak için gerçek kullanım durumlarını inceleyebiliyor, yeni hizmetler ve değişiklikler sunabiliyor. Bulut bilişim, dağıtım ve analiz için kullanılırken uç bilgi işlem ise iki teknoloji arasındaki etkileşime ilişkin bir bakış açısına göre iyileştirme sunuyor.
Verilerin kilidini açma
Hem uç bilgi işlem hem de bulut bilişim için telematik kontrol ünitesi (TCU), kapsamlı araç verilerine giriş noktası görevi görüyor.
Otomotiv telematik kontrol ünitelerinin, birkaç yıl öncesine kıyasla büyük bir mimari ve işlevsel değişiklik gördüğü biliniyor. Telematik kontrol üniteleri, 2015 yılında hem 1G hem de 2G ağlarıyla çalışabilme özelliği ile oluşturulmuşken çağdaş üniteler; 3G ve 4G’yi destekleyebiliyor ve 5G ile bağlanabiliyor.
Gelecek
Otomobil endüstrisinin gelişiminin anahtarı, bulut bilişim ve uç bilgi işlemi birleştirme kapasitesi olarak görülüyor. Orijinal ürün üreticilerinin; araçların karmaşıklığı arttıkça hassas analiz ve makine öğrenimi algoritmalarını desteklemek için gereken kapsamlı bir sisteme ihtiyaç duyacağı öngörülüyor.
Geleceğin Otomobil Teknolojilerini İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı ile Geliştir!
Otomotiv endüstrisi ve mobilite alanında çözümler üretecek girişimciler OİB’in gücüyle İTÜ Çekirdek’İn #Otomotiv Programı’nda destekleniyor. Hızlı gelişen teknolojilere uyum sağlayan, inovatif fikirleri hayata geçiren ve otomotiv sektörüne katkı sağlayacak girişiminle seni İTÜ Çekirdek #Otomotiv Programı’na bekliyoruz. Hemen başvur!
Kaynak:
https://azure.microsoft.com/en-us/resources/cloud-computing-dictionary/what-is-cloud-computing/
https://en.wikipedia.org/wiki/Edge_computing
https://www.analyticsinsight.net/cloud-and-edge-computing-in-automotive-industry/